Tunku Ali Redhauddin dilantik Tunku Besar Seri Menanti - Semasa | mStar

Tunku Ali Redhauddin dilantik Tunku Besar Seri Menanti

YANG di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir menyarungkan keris kepada anakanda baginda, Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz sempena pelantikannya sebagai Tunku Besar Seri Menanti. Istiadat pengurniaan gelaran pusaka Tunku Besar Seri Menanti itu diadakan di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti. - fotoBERNAMA
YANG di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Al-Marhum Tuanku Munawir menyarungkan keris kepada anakanda baginda, Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz sempena pelantikannya sebagai Tunku Besar Seri Menanti. Istiadat pengurniaan gelaran pusaka Tunku Besar Seri Menanti itu diadakan di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti. - fotoBERNAMA

KUALA PILAH: Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir berkenan menyampaikan watikah pelantikan kepada putera sulung baginda Tunku Ali Redhauddin sebagai Tunku Besar Seri Menanti pada satu istiadat di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti dekat sini hari ini.

Pada istiadat itu, Tuanku Muhriz membuat pengisytiharan dan berkenan menyerahkan watikah pelantikan dan sebilah keris kepada Tunku Ali Redhauddin.

Setelah itu, Tunku Ali Redhauddin melafazkan taat setia kepada Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz.

Turut berangkat Permaisuri Baginda Tengku Aishah Rohani Almarhum Tengku Besar Mahmud.

Istiadat pengurniaan gelaran pusaka Tunku Besar Seri Menanti kepada Tunku Ali Redhauddin berlangsung dengan penuh adat istiadat dengan dihadiri kirakira 700 orang tetamu termasuk Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan dan isteri Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin serta anggota Exco, wakil rakyat dan ketuaketua jabatan.

Istiadat penuh tradisi diraja ini diadakan dalam dua upacara di mana pada upacara yang pertama, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan membuat pengisytiharan dan berkenan menyerahkan watikah pelantikan dan sebilah keris yang diwarisi zaman berzaman.

Pasangan diraja kemudian berangkat meninggalkan dewan untuk istiadat kedua iaitu istiadat menghadap, di mana para pegawai istana memberi penghormatan kepada Tunku Besar Seri Menanti yang baru atas pelantikan baginda.

Tunku Ali Redhauddin, 32, memegang gelaran yang disandang oleh ayahandanya sebelum baginda dimasyhurkan sebagai Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pada 29 Disember tahun lepas.

Tunku Besar Seri Menanti adalah gelaran yang paling kanan di antara Putera Yang Empat.

Tiga gelaran lain ialah Tunku Laxamana, Tunku Muda Serting dan Tunku Panglima Besar yang disandang masing-masingnya oleh Tunku Naquiyuddin ibni Almarhum Tuanku Ja'afar, Tunku Tan Sri Imran ibni Almarhum Tuanku Ja'afar dan Tunku Nadzaruddin ibni Almarhum Tuanku Ja'afar.

Tugas-tugas Putera Yang Empat termasuk menyelia hal ehwal istana dan pegawai-pegawai istana dan sebagai penasihat kepada Yang di-Pertuan Besar.

Di samping itu, Perlembagaan Negeri memperuntukkan bahawa Tunku Besar Seri Menanti adalah Anggota Dewan Keadilan dan Undang yang dianggotai Yang di-Pertuan Besar dan Undang Yang Empat serta Tunku Besar Tampin.

Tunku Ali Redhauddin diputerakan pada 1977 di Hospital Universiti Kuala Lumpur (kini Pusat Perubatan Universiti Malaya).

Baginda mendapat pendidikan awal di Kuala Lumpur sebelum melanjutkan persekolahan menengahnya di Kolej Marlborough di Wiltshire, United Kingdom.

Baginda berkelulusan BA (Hons) dalam jurusan Sejarah, Sains Sosial dan Politik daripada Universiti Cambridge pada 1998.

Baginda memulakan kerjayanya di McKinsey & Company London dan kemudian berpindah ke Kuala Lumpur untuk berkhidmat dengan McKinsey in Asia.

Pada 2004, Tunku Ali menyertai Khazanah Nasional Berhad dan kini menyandang jawatan Pengarah Pelaburan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain