Arif Shah diundang Pakatan sertai Jawatankuasa Kebebasan Maklumat

PULAU PINANG: Selepas dikaitkan dengan desas-desus akan menyertai Pakatan Rakyat dua bulan lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah dari Barisan Nasional (BN) semalam dipelawa oleh kerajaan negeri untuk menganggotai Jawatankuasa Kebebasan Maklumat.

Arif Shah diundang menganggotai Jawatankuasa Kebebasan Maklumat bersama-sama pelbagai pihak lain termasuk ahli akademik dan pengamal media.

"Saya difahamkan beliau telah menerima surat pelawaan kita itu tetapi beliau belum memberi sebarang keputusan," kata Pengerusi jawatankuasa itu, Abdul Malik Abul Kasim pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dipetik Bernama, Abdul Malik yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata, jemputan itu tiada kaitan dengan politik sebaliknya ia bagi membolehkan kerajaan negeri berkongsi pendapat bagi menyalurkan maklumat kepada orang ramai.

Dalam pada itu, Arif Shah ketika dihubungi mStar Online sebentar tadi mengesahkan yang beliau ada menerima surat tawaran daripada Abdul Malik pagi semalam.

"Petang semalam juga saya juga memaklumkan kepada Setiausaha Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim.

"Apa juga keputusan parti saya akan akur. Keputusan parti akan mengatasi keputusan saya," katanya.

Arif Shah yang bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh Ogos lalu tetapi tewas berkata, beliau tidak jelas dengan terma dan syarat Jawatankuasa Kebebasan Maklumat yang disyorkan kerajaan negeri.

Ketika ditanya mengenai desas-desus dua bulan lalu kemungkinan menyertai Pakatan Rakyat dengan tawaran terbaru ini, beliau berkata, ia tidak boleh ditafsirkan sedemikian rupa.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain