200 sertai perhimpuan bantah kekejaman Israel - Semasa | mStar

200 sertai perhimpuan bantah kekejaman Israel

NAIB Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (kanan) menyerahkan replika cek bernilai RM100,000 kepada Duta Palestin ke Malaysia Abdelaziz Aboughosh (kiri) di Kedutaan Palestin hari ini. Terdahulu anggota Pemuda dan beberapa badan bukan kerajaan menyerahkan memorandum sebagai menyokong Palestin yang menjadi mangsa keganasan Israel. -fotoBERNAMA
NAIB Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (kanan) menyerahkan replika cek bernilai RM100,000 kepada Duta Palestin ke Malaysia Abdelaziz Aboughosh (kiri) di Kedutaan Palestin hari ini. Terdahulu anggota Pemuda dan beberapa badan bukan kerajaan menyerahkan memorandum sebagai menyokong Palestin yang menjadi mangsa keganasan Israel. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Kira-kira 200 aktivis yang terdiri daripada ahli parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan perhimpunan secara aman di hadapan Kedutaan Palestin bagi membantah kekejaman Israel ke atas rakyat Palestin.

Perhimpunan yang diketuai oleh Timbalan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin turut menyerahkan memorandum sokongan kepada Duta Palestin ke Malaysia, Abdel Aziz Abu Ghoush.

Antara kandungan memorandum tersebut ialah dengan menyatakan tanda sokongan padu barisan pemuda Malaysia bagi menuntut kebebasan dan keamanan di Genting Gaza.

"Kita ingin beritahu bahawa rakyat Palestin tidak keseorangan dalam menuntut keamanan sebaliknya kita sebagai rakyat Malaysia sentiasa bersama-sama mahu tentera Israel menghentikan kekejaman yang dilakukan ke atas rakyat Palestin yang tidak berdosa," katanya selepas penyerahan memorandum tersebut.

Bagaimanapun pada awal perhimpunan berkenaan berlaku sedikit kekecohan apabila sebilangan rakyat Palestin yang turut menyertainya berjalan keluar dari pekarangan kedutaan Palestin tersebut sebagai tanda protes kepada Dutanya, Abdel Aziz.

Protes itu ekoran larangan oleh Abdel Aziz supaya mereka tidak membawa bersama poster gambar pemimpin-pemimpin Palestin tertentu dalam perhimpunan tersebut.

"Turunkan gambar-gambar itu, kita berhimpun di sini adalah sebagai tanda sokongan terhadap seluruh rakyat Palestin dan bukannya menyokong individu-individu tertentu.

"Lupakan fahaman politik dan kita bersatu menentang kezaliman," katanya.

Namun setelah menerima nasihat daripada penganjur, kumpulan rakyat Palestin berkenaan kembali menyertai perhimpunan itu.

Dalam pada itu perhimpunan yang dianjurkan oleh 'Barisan Bertindak Menentang Kezaliman Rejim Israel' yang diterajui Pemuda BN dan Pemuda Umno turut menyampaikan sumbangan sebanyak RM100,000 hasil kutipan daripada tabung khas yang diwujudkan bagi membantu rakyat Palestin di Gaza.

Khairy turut berharap lebih banyak sumbangan dapat diperolehi melalui tabung berkenaan.

"Saya juga ingin menyarankan kepada kerajaan supaya memberi pengecualian cukai kepada syarikat-syarikat korporat apabila mereka membuat sumbangan bagi membantu meringankan beban yang dihadapi rakyat Palestin di Genting Gaza," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain