suria

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

Smita Kuriakose pada Sidang Kemuncak Korporat PNB 2019. Foto MOHD NOOR FAIZAL MOHD DARUS

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Persekitaran yang lebih bebas untuk perdagangan, pelaburan dan menjalankan perniagaan  mempunyai kuasa besar untuk memacu kemakmuran di seluruh dunia.

Pengalaman baru-baru ini menunjukkan ketegangan perdagangan yang berpanjangan antara Amerika Syarikat dan China, serta Brexit yang tidak disengajakan menjadi faktor dalam persekitaran global yang lembut, terutama kesan signifikan untuk perdagangan dan pelaburan.

Ahli Ekonomi Kanan Bank Dunia, Smita Kuriakose berkata, adalah penting bagi Malaysia melaksanakan pembaharuan struktur untuk memperbaiki persekitaran perniagaan, mendorong pelaburan swasta dan penciptaan pekerjaan.

“Ini termasuk mengukuhkan perkhidmatan infrastruktur seperti meningkatkan akses kepada elektrik yang berpatutan dan boleh dipercayai, meningkatkan perkhidmatan pengangkutan dan logistik, dan memanfaatkan teknologi digital termasuk merapatkan jurang kemahiran yang boleh menyokong produktiviti dan orang ramai dalam pelaburan swasta.

“Bagi menghadapi risiko yang semakin meningkat, East Asia Pacific Update 2019 baru-baru ini mencadangkan negara-negara di rantau ini mempunyai ruang dasar yang mencukupi dengan menggunakan langkah-langkah fiskal dan atau kewangan untuk membantu merangsang ekonomi mereka, sambil memastikan kemapanan fiskal dan hutang," katanya.

Ekonomi Malaysia berkembang sederhana pada kadar 4.5 peratus dan 4.9 peratus dalam dua suku pertama 2019.

Keadan itu disebabkan oleh pertumbuhan pelaburan lebih rendah daripada jangkaan dan permintaan eksport yang lemah, terutama dalam pertumbuhan eksport produk elektronik dan elektrik (E&E) yang seiring dengan kelembapan kitaran dalam kitaran teknologi global.

Kuriakose bersama ahli panel lain mengadakan perbincangan pada persidangan yang julung kali dianjurkan.

Menurut Kuriakose, adalah lebih perlahan daripada jangkaan kelembapan dalam ekonomi utama, ketegangan perdagangan yang tidak dapat diselesaikan dan kitaran teknologi global yang matang dapat mengimbangi permintaan eksport Malaysia dalam jangka pendek.

Ketidaktentuan yang meningkat juga boleh membawa kepada sentimen perniagaan yang lebih lemah dan kesederhanaan dalam aktiviti sektor swasta.

“Cadangan untuk memperbaharui rangka kerja insentif pelaburan Malaysia, yang memberi tumpuan terutama kepada penciptaan pekerjaan dan hubungan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta pemantauan dan penilaian yang lebih baik, merupakan langkah penting dalam hala tuju yang tepat,” kata Kuriakose.

Sehubungan itu, bagi menarik pelaburan ketika Malaysia bersaing dengan rakan serantaunya, negara perlu menarik pelaburan beintensifkan pengetahuan.

Ini juga memerlukan kemahiran tinggi dan infrastruktur yang mencukupi.

“Firma akan diperlukan untuk melabur dalam kemahiran, penyelidikan dan pembangunan serta penerapan teknologi dan penyelesaian bersepadu yang efektif, untuk menarik pelaburan yang akan meningkatkan pekerjaan berkualiti tinggi.

“Pada masa yang sama, penting bagi Malaysia untuk menyatakan dengan jelas satu set baru-baru ini, ‘Aspirasi Pelaburan Negara’ yang menggariskan jangkaannya daripada pelaburan, seperti penciptaan pekerjaan yang berkualiti tinggi dan kesulitan ekonomi yang meningkat.

“Kemudian, ekosistem pelaburan perlu diubah untuk menyokong matlamat mereka, dan sebarang insentif yang ditawarkan adalah sejajar dengan aspirasi ini, menggunakan kriteria kelayakan objektif dan telus,” ujar Kuriakose.

Selain itu, pembaharuan struktur yang bertujuan untuk meningkatkan iklim perniagaan dapat meningkatkan prospek pertumbuhan.

Pembaharuan baru-baru ini membawa kepada peningkatan yang stabil dalam mengusahakan menjalankan perniagaan di Malaysia dengan lancar, yang mana negara kini menduduki tempat ke-12 di dunia. Ia mencerminkan pembaharuan yang kukuh untuk dilaksanakan.

Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz ketika menyampaikan ucaptama pada Sidang Kemuncak Korporat PNB 2019.

Teknologi baharu yang dikaitkan dengan Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) melakukan transformasi proses pengeluaran dengan mengurangkan kepentingan gaji rendah dalam menentukan daya saing.

Kerajaan memainkan peranan penting bagi mempercepatkan pelaksanaan IR4.0 di Malaysia.

Sebagai tindak balas kepada IR4.0, kerajaan melancarkan Industri4WRD: Dasar Kebangsaan mengenai Industri 4.0 untuk memacu transformasi digital dalam pelbagai sektor di Malaysia.

Salah satu daripada inisiatif tersebut adalah mewujudkan Dana Transformasi Perindustrian Industri bagi menggalakkan industri menggunakan kecerdasan buatan (AI).

Malaysia mensasarkan untuk menjadi hab IR4.0 di Asia Tenggara, dan bagi mencapai hasrat itu, firma-firma terutama PKS perlu mengadaptasi teknologi baharu secara agresif dan menyertai rantaian nilai global dengan efektif.

Bajet 2020 baru-baru ini, menekankan langkah-langkah untuk meningkatkan jumlah pekerjaan dan pelaburan swasta, terutama PKS melalui peningkatan penggunaan digital adalah satu langkah penting dalam arah ini.

Sejajar dengan usaha kerajaan menyusun semula keutamaan bagi pembangunan Malaysia untuk mencapai status berpendapatan tinggi, visi dan komitmen yang menyeluruh adalah pertumbuhan inklusif bagi kemakmuran bersama dengan institusi yang kuat, sistem pendidikan dan penjagaan kesihatan yang teguh dan jaringan keselamatan sosial yang kukuh.

“Dalam jangka sederhana danpanjang, pembaharuan struktur yang membina institusi yang kukuh, meningkatkan daya saing, meningkatkan perdagangan dan pelaburan, dan menggalakkan inovasi diperlukan untuk meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan.

“Pada masa sama, jaringan keselamatan sosial yang direka dengan baik dan dasar pasaran tenaga kerja yang aktif merupakan kunci untuk menguruskan risiko dan melindungi kumpulan yang terdedah, bagi memastikan semua pihak adalah benefisiari, hasil daripada pertumbuhan itu,” ujar Kuriakose.

PNB, Smita Kuriakose, Bank Dunia

Artikel Berkaitan

Artikel Lain