Gabenor isytihar darurat di Atlanta selepas berlaku rusuhan kes kematian George Floyd

Kematian Floyd mencetuskan kemarahan apabila seorang pegawai polis kulit putih bertindak di luar batas kemanusiaan ketika menahannya.

GEORGIA Brian P. Kemp mengisytiharkan darurat dikuat kuasa di Fulton County, bandar raya terbesar di Atlanta, berikutan rusuhan besar-besaran yang tercetus selain mengerahkan 500 pasukan pengawal negara mengawal keadaan.

"Atas permintaan Datuk Bandar @KeishaBottoms dan selepas berunding dengan pegawai keselamatan awam & kesiapsiagaan kecemasan, saya mengeluarkan perintah darurat di Fulton County," memetik kenyataan P. Kemp di Twitter lapor agensi berita Sputnik.

Beliau berkata anggota pengawal negara segera dikerahkan untuk membantu agensi penguatkuasaan undang-undang tempatan mengembalikan ketenteraman.

Rusuhan mula tercetus pada Selasa di beberapa bandar di Amerika Syarikat ekoran kematian George Floyd, lelaki kulit hitam, ketika ditahan anggota polis di bandar Minneapolis.

Kematian Floyd, 46, mencetuskan kemarahan apabila seorang pegawai polis kulit putih Derek Chauvin bertindak di luar batas kemanusiaan ketika menahan mangsa.

Rakaman video menunjukkan Chauvin menekan lututnya di leher mangsa walaupun Floyd berulang kali mengatakan "tolong saya tidak boleh bernafas".

Floyd disahkan meninggal dunia di sebuah hospital tempatan pada Isnin petang.- BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

George Floyd, kematian, polis

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain