Penjara maksimum setahun, denda RP100 juta jika balik kampung sambut Aidilfitri

Larangan itu berkuat kuasa pada 24 April ini.

RAKYAT Indonesia yang didapati bersalah “mudik” atau balik ke kampung bagi menyambut Aidilfitri 1441 Hijrah boleh dikenakan hukuman penjara dan denda, kata Direktor Jeneral Perhubungan (Pengangkutan) Darat, Budi Setiyadi dipetik media tempatan.

Beliau berkata larangan bermudik itu berkuat kuasa 24 April ini, mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman maksimum penjara setahun dan denda maksimum Rp100 juta (hampir RM30,000).

Pada Selasa, Presiden Indonesia Joko Widodo mengumumkan rakyat negara itu dilarang ‘bermudik’ atau balik kampung bagi menyambut Aidilfitri 1441 Hijrah, dalam usaha menangani penularan pandemik Covid-19.

Kes positif di Indonesia terus meningkat kepada 7,315 dan sudah menular ke semua 34 provinsi di Indonesia, dengan jumlah kematian bertambah kepada 616 orang.

"Mudik semuanya akan kita larang," kata Jokowi di Istana Presiden Jakarta, dalam siaran langsung yang disiarkan YouTube rasmi Sekretariat Presiden. 

Sebelum ini, pemerintah Indonesia hanya menasihatkan agar orang ramai tidak bermudik dan larangan itu dikuatkuasakan kepada anggota polis, tentera dan penjawat awam sahaja.

Sementara itu, jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan Covid-19, Achmad Yurianto berkata lebih 16,000 pesakit masih di bawah pengawasan. 

"Bagi tempoh 24 jam, dari 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, 26 lagi kematian dilaporkan, sebanyak 375 kes positif baharu, menjadikan jumlah kes 7,135 manakala 16,763 pesakit dalam pengawasan," katanya pada sidang media hariannya. - BERNAMA

penjara, denda, balik kampung, Aidilfitri

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain