Inisiatif Global Perangi Malaria Dibentang Di KL - Dunia | mStar

Inisiatif Global Perangi Malaria Dibentang Di KL

PEMIMPIN dunia melancarkan inisiatif global dan serantau dalam memerangi nyamuk jangkitan malaria yang boleh membawa maut dengan mengukuhkan komitmen baru, strategi pembasmian, peralatan dan dana.

Jakarta Post melaporkan, pembentangan untuk membasmi penyakit ini sebelum 2030 akan dilakukan pada November ini di Kuala Lumpur.

Menurut Nafsiah Mboi, penyakit malaria jadi keutamaan kesihatan sejagat dalam perutusan khas Perikatan Pemimpin Asia Pasifik Mengenai Malaria (APLMA).

"Asia Paifik bersedia untuk jadi sebahagian daripada inisiatif global untuk memerangi malaria dengan kaedah dan strategi terbaru," kata Menteri Kesihatan Indonesia sebelum berangkat ke New York untuk mesyuarat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) minggu lepas.

Seramai 18 pemimpin sekitar rantau Asia Pasifik menubuhkan perikatan semasa Sidang Kemuncak Asia Timur di Brunei Darussalam pada 2013 untuk menggandakan usaha memerangi malaria.

Laporan bertajuk 'Daripada Aspirasi Kepada Tindakan: Apakah Langkah Untuk Membasmi Wabak Malaria?' menggesa penderma dan negara yang dijangkiti malaria untuk memperluaskan komitmen masing-masing.

Menerusi usaha yang dijalankan, pembasmian itu mampu menyelamatkan 11 juta nyawa.

malaria , Nafsiah Mboi , APLMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Alat Kelamin Dipotong Akibat Kahwin Lari

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain