Lebih 50 Maut Akibat Tanah Runtuh Di Bogota

BOGOTA: Lebih 50 terkorban, manakala puluhan yang lain cedera berikutan kejadian tanah runtuh yang menyebabkan kemusnahan sebuah penempatan di barat laut pergunungan Colombia, pada Isnin lapor pihak berkuasa negara itu.

"Berlaku pergerakan tanah yang jatuh ke gaung La Liboriana, menyebabkan empangan air pecah dan mengorbankan puluhan mangsa serta memusnahkan harta benda dan pelbagai barangan sepanjang laluan itu," kata Komander Polis Serantau Jabatan Antioquia di Salgar, Jose Angel Mendoza dalam satu temu bual.

Unit Bantuan Bencana Kebangsaan memberitahu, seramai 52 orang maut, manakala 32 lagi cedera dan sedang mendapatkan rawatan.

Pasukan penyelamat termasuk anjing pengesan akan menjalankan usaha menyelamat untuk mencari mangsa yang masih hilang.

Selain itu, terdapat beberapa gambar yang diambil anggota tentera udara serta rakaman video oleh saluran televisyen tempatan menunjukkan rumah dan jalanraya diliputi lumpur serta bangunan runtuh di bandar sekitar kawasan pergunungan berhampiran Andes Colombia.

Turut kelihatan beberapa penduduk sedang menggali dan mengalihkan serpihan runtuhan bangunan untuk mencari mangsa yang terselamat.

"Kami tidak tahu jumlah sebenar yang hilang," kata Presiden Colombia, Juan Manuel Santos, yang melawat kawasan tanah runtuh untuk melihat sendiri tahap kemusnahan serta menemui pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan perkembangan terkini di lokasi kejadian.

Santos mengisytiharkan bencana tersebut sebagai darurat, dan  segera menghulurkan bantuan kepada mangsa.

"Kebanyakan penduduk mengalami kerugian besar apabila kediaman mereka musnah. Semua pihak juga diminta supaya mengambil langkah berjaga-jaga kerana kemungkinan besar kejadian tanah runtuh berulang," kata seorang penduduk kepada media tempatan, Maria Gutierrez. 


Artikel Lain