Lokasi Mahasiswa Terjatuh Ke Dalam Kawah Gunung Merapi Dikesan

Pasukan Basarnas sedang berusaha untuk memasuki kawah yang aktif bagi mengeluarkan Ari Yunanto yang terjatuh Sabtu lalu.

JAKARTA: Pasukan Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) pada Isnin mengesan kedudukan pelajar yang dilaporkan terjatuh ke dalam kawah Gunung Merapi pada Sabtu lepas.

Menurut laporan-laporan berita televisyen tempatan, alat pengesan yang digunakan Basarnas mengesan objek yang dipercayai tubuh Ari Yunanto, 21, pada kedalaman lebih 100 meter.

Bagaimanapun pasukan penyelamat masih belum dapat memasuki kawah gunung itu berikutan asap dan gas beracun yang sedang aktif.

Pasukan Basarnas itu menjangkakan kerja membawa naik Ari mungkin dapat dilakukan sebelum lewat petang jika berlaku hujan.

Mahasiswa Universitas Atmajaya Yogyakarta itu dilaporkan terjatuh ke dalam kawah Gunung Merapi yang kedalaman jurangnya antara 100 hingga 200 meter ketika asyik bergambar di puncak gunung itu.

Gunung Merapi dengan ketinggian puncak 2,968 meter dari permukaan laut itu terletak di bahagian tengah Pulau Jawa dan ia merupakan satu daripada gunung api teraktif di Indonesia.

Ari mendaki gunung itu bersama lima rakannya bersempena cuti hujung minggu dan ketika berada di puncak gunung dia dilaporkan tergelincir ke dalam kawah manakala lima rakannya yang terselamat terus turun semula untuk membuat laporan di pondok keselamatan di kaki gunung itu.

Mahasiswa itu dikatakan bergambar di 'Puncak Tusuk Gigi' iaitu di atas bongkah batu separuh tergantung di bibir kawah Gunung Merapi sebelum tergelincir.-- Bernama


Gunung Merapi, Ari Yunanto, Basarnas

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain