Thailand Adakan Pungutan Suara Mengenai Perlembagaan Baharu, Tangguh Pilihan Raya - Dunia | mStar

Thailand Adakan Pungutan Suara Mengenai Perlembagaan Baharu, Tangguh Pilihan Raya

BANGKOK: Berikutan pungutan suara yang akan diadakan mengenai perlembagaan baharu Thailand, pilihan raya umum negara itu yang dijangka diadakan awal tahun depan, pasti akan tertunda.

Setelah berlangsung mesyuarat tiga jam antara Kabinet dan Majlis Keamanan dan Ketenteraman Awam (NCPO), junta tentera dan Kabinet Thailand bersetuju agar kelulusan muktamad terhadap perlembagaan negara ini, diserahkan kepada rakyat.

Perdana Menteri Jen Prayuth Chan-ocha berkata dalam mesyuarat pada Selasa, anggota Kabinet dan NCPO bersetuju membuat pindaan terhadap piagam sementara bagi membolehkan satu pungutan suara diadakan berhubung perlembagaan yang dicadangkan itu.

Pungutan suara mungkin diadakan pada Januari tahun depan sekiranya Majlis Pembaharuan Negara menerima draf piagam berkenaan, kata Wissanu Krea-Ngam, Timbalan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Undang-undang.

"Terdapat pro dan kontra apabila mengadakan pungutan suara.

"Sisi positif bagi pungutan suara ialah ia mencerminkan itulah perlembagaan yang diinginkan rakyat dan ia menjadikan perlembagaan itu sesuatu yang benar-benar sah.

"Sisi negatifnya pula termasuk bajet besar iaitu sebanyak tiga bilion baht diperlukan untuk mengadakan pungutan suara, penangguhan pilihan raya dan kemungkinan berlaku perbalahan antara kumpulan yang bersetuju dan menentang perlembagaan baharu itu," katanya.

Kira-kira 47 juta pemilih layak mengundi dalam pungutan suara itu.

Wissanu berkata salinan deraf perlembagaan itu akan dihantar kepada rakyat di seluruh negara untuk membolehkan mereka menimbang pro dan kontranya sebelum membuat keputusan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain