IS Musnahkan Tapak Berhala Purba Assyrian

Seorang militan IS memusnahkan berhala di tapak purba Assyrian di Nimrud, Iraq

BAGHDAD: Kumpulan Negara Islam (IS) pada Sabtu memuatnaik video tindakannya meletupkan sebuah tapak purba yang memusnahkan artifak di sebuah bandar purba Assyrian, Nimrud di utara Iraq.

Rakaman video tidak bertarikh itu menunjukkan tapak yang terletak berhampiran Sungai Tigris, kira-kira 30 kilometer dari Tenggara Mosul masih dalam kedudukan sama.

Kemusnahan tapak purba tersebut dilapor berlaku lebih sebulan lalu, bagaimanapun jumlah kerosakan yang dialami masih belum dapat dikenal pasti.

"Kami tidak teragak-agak dan akan bertindak memusnahkan mana-mana kawasan yang mempunyai petanda penyembahan berhala dan monoteisme (kepercayaan bahawa Tuhan adalah satu)," kata seorang militan pada akhir rakaman tersebut.

Rakaman seterusnya menunjukkan satu letupan besar dilakukan oleh militan sehingga menyebabkan keadaan langit mendung dan dipenuhi dengan asap.

Terdahulu, militan IS bertindak ganas memusnahkan patung-patung menggunakan tukul besi dan kelihatan salah seorang daripada mereka mengukir bidur menggunakan pengisar.

"Kami akan memusnahkan kesemua patung yang menyamai tuhan dan kami percaya tuhan kami memuliakan segala perbuatan kami dalam Islam.

"Kami bersyukur kepada tuhan kerana berjaya menghapuskan setiap patung yang menyamai-Nya," jelas seorang militan.

Assyrian, Iraq, IS

Artikel Sebelum

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain