China Tahan 900 Orang Ekoran Komplot Skandal Daging Toksik - Dunia | mStar

China Tahan 900 Orang Ekoran Komplot Skandal Daging Toksik

BEIJING: Kerajaan China telah menahan sejumlah 900 orang berhubung skandal daging toksik termasuklah menjual daging tikus dan serigala sebagai daging lembu.

Menurut Kementerian Keselamatan Awam, keseluruhannya terdapat 382 kes berhubung penipuan ke atas jenis daging, daging yang bertoksik, berpenyakit yang dijual di pasaran sehingga membawa kepada wabak dan menjejaskan keselamatan awam.

"Seramai sembilan ratus empat orang suspek telah ditahan, lebih 20,000 tan daging dan daging palsu turut dirampas dan disita dalam operasi tiga bulan yang dijalankan di seluruh negara," demikian menurut kenyataan yang disiarkan di laman web kementerian tersebut.

Jenayah penipuan itu meliputi kawasan yang luas dari wilayah Jiangsu yang menjual daging palsu yang sebenarnya adalah daging musang dan tikus rat serta mengandungi bahan kimia yang berbahaya sehinggalah ke wilayah Guizhou yang mencampur adukkan pelbagai bahan toksik berbahaya di dalam daging ayam dan sebagainya.

Skandal ini dibongkar dan diperkatakan secara meluas di ruangan blog popular China - Sina Weibo.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain