Rempeyek... kunyah kunyah tak sedar habis sebalang - Resipi | mStar

Rempeyek... kunyah kunyah tak sedar habis sebalang

Rempeyek yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia.

KEREPEK sebagai snek di hari raya apa salahnya... Antara kerepek yang popular di Malaysia ialah Rempeyek.

Resipi Rempeyek oleh Sazilawati ini dikongsi bersama pembaca. Jom cuba!

Bahan-bahan:

1 kilogram tepung beras

Tepung ubi 200 gram

Telur gred A 4 biji

*Bawang putih 2 labu

*Ikan bilis segenggam

*Cili api 10-15 biji

Daun Kari ( Dikisar kasar)

Ketumbar, jintan putih, jintan manis (dikisar kasar)

Garam & gula secukup rasa

Air kapur satu sudu besar

Kacang Tanah

Ikan bilis

Bahan- bahan bertanda (*) dikisar halus

Cara-cara: 

Satukan tepung beras dan tepung ubi. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

Masukkan telur, bahan-bahan yg dikisar, garam, sedikit gula dan air kapur. Bancuhan perlu dalam keadaan sederhana supaya tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Untuk lebih mudah, dua kuali digunakan. Satu kuali untuk mencetak adunan dan apabila rempeyek sudah mula sedikit keras, masukkan ke dalam kuali lagi satu untuk menggoreng.

Kredit: Sazilawati via Facebook Resipi Biskut Raya 2019

Rempeyek , resipi , kerepek

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Ibu Mawi meninggal dunia

Cik Puan Muda Pahang kemalangan