Sifat malu kian terhakis tanda iman semakin pudar

Apabila seseorang itu hilang rasa malu maka mereka berani melakukan maksiat secara terang-terangan. Gambar Sekadar Hiasan

KETIKA ini kita dapat melihat ramai dalam kalangan umat Islam tidak sensitif untuk berkongsi atau menonjolkan perkara-perkara yang menjadi keaiban khususnya pada diri sendiri.

Ini kerana mereka menganggap bahawa ia merupakan hak peribadi seseorang sehinggakan tercabut sifat malu dalam diri masing-masing.

ARTIKEL BERKAITAN: Hati jadi gelap antara 10 kesan buruk kerana tonton bahan lucah

Malu merupakan salah satu daripada sifat yang terpuji dan ia merupakan salah satu daripada cabang-cabang iman sebagaimana yang dinyatakan di dalam hadis sahih, antaranya: Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda: Makna: "Malu itu adalah sebahagian daripada keimanan" - [Riwayat al-Bukhari].

Syeikh Mustafa al-Bugha ketika memberikan ta’liq pada hadis ini, beliau mengatakan bahawa malu itu adalah satu sifat yang di dalam diri manusia dan sifat terebut akan mendorong manusia untuk melakukan perkara-perkara terpuji serta meninggalkan apa yang dicela dan mengaibkan.

Ramai tanpa segan silu berkongsi gambar tidak menutup aurat di laman sosial yang sepatutnya menjadi medium berfaedah. 

Sebagai seorang Muslim, segala tindak-tanduk dan tingkah laku kita juga harus mengambil kira pesanan Nabi SAW: Maknanya: "Jika kamu tidak mempunyai rasa malu, maka lakukanlah apa sahaja yang kamu mahu" - [Riwayat al-Bukhari].

Sifat malu daripada melakukan sesuatu yang menyanggahi adab, tatasusila dan kerukunan masyarakat merupakan satu sifat yang amat terpuji. Sifat malu inilah yang akan menjadi benteng masyarakat daripada terjebak ke dalam krisis moral, keruntuhan akhlak dan kebejatan sosial.

Dalam konteks zaman moden ini, teknologi internet dan media sosial menjadi wadah yang amat efektif dalam berkongsi maklumat dan menyampaikan pandangan.

Namun demikian, amat mendukacitakan tatkala masih ramai yang tidak menggunakannya dengan sebaik mungkin dan berkongsi kandungan yang tidak membawa sebarang faedah dan manfaat bahkan tanpa segan silu mereka sanggup mengongsikan gambar-gambar yang bercanggah dengan agama dan akhlak seperti gambar yang tidak menutupi aurat.

Termasuk perbuatan yang memalukan diri sendiri dan orang lain serta perkara-perkara yang boleh mengundang kontroversi dan polimik yang tidak berkesudahan.

Masalah sosial seperti berlumba haram sudah menjadi barah dalam kalangan anak muda. - Gambar Sekadar Hiasan

Sesuatu kemungkaran yang berlaku sebenarnya didasarkan kepada ketiadaan sifat malu dalam diri manusia. Kehilangan sifat ini akan menyebabkan seseorang berani melakukan maksiat secara terang-terangan baik di khalayak, apatah lagi di depan Allah SWT.

Sifat malu seharusnya dipupuk sejak kecil oleh ibu bapa kerana sifat itu akan menjaga diri anak apabila meningkat dewasa dan berjauhan daripada ibu bapa kelak.

Antara cara memupuk sifat malu adalah dengan memberi kefahaman mengenai sifat ihsan.

Nabi Muhammad SAW menjelaskan mengenai ihsan iaitu: "Engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihat-Nya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya Dia melihatmu." - [Riwayat Muslim].

Begitulah pentingnya sifat malu dan sewajarnya kita memiliki sifat itu. Malu bukan kerana kekurangan atau kelemahan diri di mata manusia sahaja, tetapi malu tanda iman kepada Allah SWT yang menyebabkan kita sentiasa ingin melakukan amalan yang diredai Allah SWT.

Perkembangan dalam masyarakat hari ini, sewajarnya memiliki sifat malu itu ditekankan kerana banyak perkara yang menyalahi syariat berlaku boleh dikatakan berpunca daripada sifat malu yang semakin terhakis dalam keperibadian umat Islam.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan merupakan Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Ad-din, Agama, Teknologi, Islam

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain