suria

Ketahui 6 hikmah beriman kepada qada dan qadar

Beriman kepada qada dan qadar adalah salah satu rukun iman yang wajib kepada seorang umat Islam.

SEGALA sesuatu yang terjadi di muka bumi ini adalah ketetapan Allah SWT termasuklah segala perkara baik atau buruk, hidup atau mati, semuanya menjadi bukti kebesaran-Nya.

Percaya dan yakin sepenuh hati bahawa Allah memiliki kehendak, ketetapan, keputusan ke atas semua makhluk-Nya merupakan wujud daripada beriman kepada qada dan qadar.

ARTIKEL BERKAITAN: Muslim murtad perlu dibimbing dalam sesi ‘istitabah’ tapi jika tidak bertaubat, kekal dalam azab neraka

Beriman kepada qada dan qadar adalah salah satu rukun iman yang wajib kepada seorang umat Islam.

Seseorang yang memiliki keimanan pada qada dan qadar akan mendapat banyak hikmah termasuklah;

1. Lebih banyak bersyukur

Hikmah beriman kepada qada dan qadar adalah membuat muslim lebih banyak bersyukur.

Mereka yang beriman kepada qada dan qadar adalah orang yang akan lebih banyak bersyukur. Allah SWT berfirman:

"Dan segala nikmat yang ada padamu (datangnya) daripada Allah, kemudian apabila kamu ditimpa kesengsaraan, maka kepada-Nyalah kamu meminta pertolongan." (An-Nahl 16:53)

2. Sabar

Hikmah kepada qada dan qadar adalah meningkatkan kesabaran. Seorang muslim akan menyedari bahwa segala sesuatunya yang terjadi adalah ketetapan dari Allah SWT dan hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah kapal-kapal (yang berlayar) di laut seperti gunung-gunung. Jikalau Dia menghendaki, Dia akan menenangkan angin, maka jadilah kapal-kapal itu terhenti di permukaan laut. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan) Nya bagi setiap orang yang bersabar dan banyak bersyukur." (Asy-Syura: 32-33).

3. Selalu berusaha

Keimanan kepada qada dan qadar membuat seseorang akan selalu berusaha melakukan yang terbaik. Dengan usaha daripada seorang manusia, maka Allah akan memberikan jalan yang ringan baginya.

Allah Maha Adil pada setiap hal yang dilakukan oleh hamba-Nya. Allah berfirman dalam At Taubah ayat 105 yang bermaksud;

Dan Katakanlah: "Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan."

4. Terhindar daripada sifat sombong

Hikmah selanjutnya yang akan didapatkan dari beriman kepada qada dan qadar adalah terhindar dari sifat sombong.

Segala yang terjadi pada kita, baik maupun buruk adalah ketetapan dari Allah sehingga sudah seharusnya kita tidak bersifat sombong.

5. Selalu berharap kepada Allah

Hikmah beriman kepada qada dan qadar adalah selalu berharap pada Allah dan diberi ketenangan.

Tidak akan pernah putus asa daripada rahmat Allah SWT seseorang yang beriman kepada qada dan qadar karena ia percaya bahwa Allah akan selalu memberikan yang terbaik bagi tiap orang yang beriman.

6. Lebih tawakal

Hikmah beriman kepada qada dan qadar yang terakhir adalah lebih tawakal. Kita akan menjadi lebih ikhlas dan rela menerima setiap keputusan Allah SWT.

Allah berfirma: "Dan hanya kepada Allah-lah kalian bertawakal, jika kalian benar-benar orang yang beriman" (Al-Maidah, ayat 23).

"Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, maka Dialah yang mencukupinya" (Al-Thalaq, ayat 3).

Itulah beberapa hikmah yang bisa didapatkan dari beriman kepada qada dan qadar. Semoga keimanan kita terhadap qada dan qadar semakin meningkat.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain