20 syarikat penerbangan paling selamat di dunia bagi tahun 2019 diumum

Qantas diumumkan sebagai syarikat penerbangan paling selamat di dunia bagi 2019. -fotoAFP

PERTH (Australia): AirlineRatings.com (www.AirlineRatings.com) satu-satunya laman web penarafan keselamatan dan produk di dunia telah mengumumkan Qantas sebagai syarikat penerbangan mereka yang paling selamat untuk tahun 2019.

AirlineRatings.com juga telah mengumumkan 20 syarikat penerbangan utamanya yang paling selamat dan 10 syarikat penerbangan tambang murah paling selamat daripada 405 syarikat penerbangan yang dipantau oleh mereka.

-fotoREUTERS

20 yang utama itu terdiri daripada syarikat penerbangan terkenal. Mengikut susunan abjad syarikat-syarikat tersebut adalah:

Air New Zealand
Alaska Airlines
All Nippon Airways
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Cathay Pacific Airways
Emirates
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
KLM
Lufthansa
Qantas
Qatar Airways
Scandinavian Airline System
Singapore Airlines
Swiss Airlines
United Airlines
Kumpulan syarikat penerbangan Virgin (Atlantik dan Australia).

"Syarikat-syarikat penerbangan ini berada pada kedudukan terdepan dalam industri dan berada di barisan hadapan dari segi keselamatan, inovasi dan reka bentuk serta pelancaran pesawat baharu," kata Ketua Pengarang AirlineRatings.com Geoffrey Thomas.

"Sebagai contoh, Qantas dari Australia telah diiktiraf oleh Persatuan Piawaian Pengiklanan Britain dalam satu kes ujian pada tahun 2008 sebagai syarikat penerbangan yang paling berpengalaman di dunia.

"Ia adalah sesuatu yang luar biasa bahawa Qantas telah menjadi syarikat penerbangan yang utama di hampir kesemua kemajuan keselamatan operasi dalam tempoh 60 tahun yang lalu dan tidak mempunyai sebarang insiden kematian di dalam era kapal terbang jet.

"Akan tetapi Qantas tidak bersendirian. Syarikat penerbangan yang sudah lama wujud seperti Hawaiian dan Finnair juga mempunyai rekod yang sempurna di dalam era kapal terbang jet," katanya.

Sebagai respons kepada kepentingan awam, editor-editor AirlineRatings.com juga telah mengenalpasti 10 syarikat penerbangan tambang murah mereka yang utama.

-fotoREUTERS

Mengikut susunan abjad ia adalah:

Flybe
Frontier
HK Express
Jetblue
Jetstar Australia/Asia
Thomas Cook
Volaris
Vueling
Westjet
Wizz

Dalam membuat pemilihan mereka, AirlineRatings.com telah mengambil kira pelbagai faktor kritikal termasuk; audit dari badan-badan pentadbiran dan persatuan-persatuan peneraju penerbangan; audit kerajaan; rekod kemalangan dan insiden serius syarikat penerbangan, hayat armada dan keuntungan.

AirlineRatings.com juga mengumumkan penarafan mereka yang paling rendah bagi syarikat penerbangan (satu bintang dan dua bintang) iaitu:

Ariana Afghan Airlines
Bluewing Airlines
Kam Air
Tara Air
Trigana Air Service

Maklumat mengenai AirlineRatings.com AirlineRatings.com menilai produk keselamatan dan dalam penerbangan dari 405 buah syarikat penerbangan dibuat dengan menggunakan sistem penarafan tujuh bintang mereka yang unik.

Ia digunakan oleh berjuta-juta penumpang dari 232 buah negara dan telah menjadi standard industri untuk penarafan keselamatan dan produk.

Pasukan jabatan pengarang itu merupakan satu daripada yang paling berpengalaman di dunia dengan memenangi 50 anugerah dan 28 buku industri. -AirlineRatings.com/Bernama

syarikat penerbangan, selamat, dunia

Artikel Berkaitan

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain