Liga-M mungkin bermula lebih awal dari jangkaan - Setiausaha Agung FAM

Semua aksi Liga Malaysia ditangguhkan sejak pertengahan Mac lalu susulan penularan Covid-19.

SETIAUSAHA Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Stuart Ramalingam berkata, terdapat kemungkinan aktiviti profesional bola sepak termasuk Liga Malaysia (Liga-M) kembali lebih awal dari dijangkakan.

Buat masa ini, FAM sedang menyediakan dua kertas kerja melibatkan pendekatan latihan berdasarkan kuarantin untuk pasukan kebangsaan dan sesi latihan untuk kelab-kelab dalam Liga-M untuk dihantar kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) minggu depan.

Dengan perkembangan terkini Covid-19 di dalam negara, Stuart tidak menolak kemungkinan kelab bola sepak boleh kembali berlatih seawal Julai sebelum liga bermula pada Ogos sekiranya angka kes positif Covid-19 terus menurun dalam masa terdekat.

"Ya, jika anda melihat perangkaan kes, besar kemungkinan (liga disambung balik awal), tetapi kami akan tetap bersabar. Bagaimanapun, sekiranya banyak sektor mula dibuka, angka (kes) mula menurun dan kami boleh melihat bola sepak dimainkan kembali tidak lama lagi.

"Bagaimanapun, rancangan kami adalah liga kembali berlatih dalam Ogos dan bermain dalam September. Jadi, tarikh akhirnya begitu, tetapi kalau lebih cepat lebih baik untuk semua orang," katanya pada Rabu.

FAM dan Liga Bola Sepak Malaysia (LFM) menggantung semua aktiviti bola sepak mereka sejak 16 Mac lalu berikutan pandemik Covid-19 selain daripada mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam Mesyuarat Khas Kementerian dalam Pelaksanaan PKP bulan lalu, permohonan MFL untuk menyambung semula pertandingan pada Ogos dan sesi latihan pasukan dalam Julai tidak diluluskan.

Beberapa negara antaranya Korea Selatan, Itali dan Jerman yang mencatatkan jangkitan Covid-19 yang lebih tinggi dari Malaysia sudah mula melonggarkan peraturan mengenai liga bola sepak profesional mereka.

Liga Korea (Liga-K) adalah pertandingan liga bola sepak pertama disambung kembali diikuti Liga Vietnam (Liga-V) dan Bundesliga, Jerman bulan lalu sementara La Liga, Sepanyol dijadual disambung kembali pada 11 Jun ini sementara Liga Perdana Inggeris dan Serie A Itali, masing-masing akan disambung kembali pada 17 dan 20 Jun ini. - BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Liga-M, FAM, Covid-19

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain