Shukor pesan 'usah buka pekung di dada'

Shukor berharap majikan dan pemain dapat berbincang mengenai kewangan secara 'tertutup'.

BEKAS kapten negara, Shukor Adan menggesa agar perbincangan mengenai kedudukan kewangan pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia diadakan secara profesional dan tertutup.

“Soal gaji pemain dan kedudukan kewangan pasukan eloklah dibawa berbincang secara dalaman, bukan dalam media atau media sosial.

“Semua pihak harus bertindak secara profesional dalam menangani isu ini. Dalam dunia korporat, sebarang bentuk potongan gaji atau bayaran bonus tidak dibincangkan secara terbuka,” kata tonggak Kuala Lumpur itu yang juga exco Persatuan Pemain Bolasepak Profesional Malaysia (PFAM) yang menghidupkan semula persatuan itu pada 2013.

ARTIKEL BERKAITAN: Gaji: Windsor nasihatkan pemain supaya ambil pendekatan realitistik dan pragmatik

Shukor yang juga bekas pemain tengah Felda United, Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan, turut memberi amaran kepada pasukan agar tidak menjadikan pandemik Covid-19 sebagai alasan untuk memotong gaji pemain secara melulu.

“Adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk membayar gaji pekerja. Isunya kini adalah pemain sebenarnya bimbang Covid-19 ini dijadikan alasan untuk memotong atau melewatkan pembayaran gaji kepada pemain.

“Pemain sedar ada sesetengah pasukan yang sentiasa berdepan masalah membayar gaji. Ada juga pasukan yang masih berdepan masalah gaji tertunggak. Jadi pemain tidak mahu masalah ini kian membesar angkara Covid-19.

“Pemain bimbang sebenarnya jika ada pihak yang menangguk di air keruh.

”Bagaimanapun, Shukor menyarankan agar semua pihak – sama ada pemain, pengurusan dan jurulatih - berbincang secara telus dan terbuka tetapi secara dalaman tanpa perlu membuka pekung di dada sebagai usaha mencari penyelesaian atas persetujuan bersama.

Terdahulu, JDT dalam satu kenyataan di laman sosial rasminya semalam menyatakan pemain, jurulatih dan kakitangannya bersetuju untuk pemotongan gaji sebanyak 33 peratus dan mendermakan sebahagian dari gaji mereka kepada Tabung Bencana Negeri Johor dalam usaha meringankan beban kelab serta masyarakat pada waktu yang mencabar ini.

Shukor Adan, PFAM, Gaji, Potong

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain