Covid-19: Skuad B-17 Tahun negara pulang segera dari Kagoshima - Sukan | mStar

Covid-19: Skuad B-17 Tahun negara pulang segera dari Kagoshima

Skuad Bawah 17 Tahun negara kini berada di Kagoshima. Foto kredit: FAM

SKUAD B-17 kebangsaan kendalian Raja Azlan Shah Raja So'ib yang kini berada di Kagoshima, Jepun akan pulang segera ke tanah air sejurus berakhirnya Japan-Asean U-19 Football Tournament (Jenesys 2019).

Ia selepas pihak penganjur telah membuat keputusan untuk membatalkan semua program-program lain yang sepatutnya diadakan di Tokyo selepas berakhirnya hari perlawanan terakhir pada Sabtu, 29 Februari 2020 berikutan status terkini wabak Covid-19.

Pegawai pentadbir skuad B-17 kebangsaan, Muhammad Aiqal Rasman telah memaklumkan perkembangan tersebut selepas dia menghadiri sesi taklimat daripada pihak penganjur di Kagoshima pada Khamis.

Menurut Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Stuart Ramalingam pihak penganjur selepas berbincang dengan Kementerian Luar dan Persatuan Bolasepak Jepun (JFA) telah membuat keputusan untuk meneruskan juga baki perlawanan di Kagoshima tetapi membatalkan program susulan di Tokyo.

"Program bersempena Jenesys 2019 ini sepatutnya akan berakhir pada Rabu, 4 Mac 2020 yang mana skuad B-17 kebangsaan dijadual berlepas pulang ke tanah air pada hari berkenaan.

"Namun dengan perkembangan terbaharu ini, semua pasukan yang terlibat termasuk Malaysia akan bertolak pulang dari Kagoshima ke Tokyo pada Ahad, 1 Mac 2020.

"Pihak penganjur sedang menguruskan penerbangan terus ke negara dengan kadar segera, masing-masing sama ada pada 1 atau 2 Mac 2020, bergantung kepada penerbangan," jelasnya dalam satu kenyataan kepada media pada Jumaat.

Bagi skuad B-17 kebangsaan, sekiranya pada 1 Mac 2020 terdapat waktu penerbangan ke Kuala Lumpur yang mencukupi jumlah tempat duduk, pasukan akan terus pulang ke Kuala Lumpur pada hari tersebut. Jika tiada, pasukan akan pulang ke Malaysia pada Isnin, 2 Mac 2020.

Untuk itu, skuad B-17 kebangsaan dijangka tiba di Kuala Lumpur sama ada pada sebelah pagi (waktu Malaysia) 2 Mac 2020 atau petang tarikh yang sama.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain