TMJ serah balik durian runtuh RM500,000 kepada kerajaan Johor, biaya beli bot kutip sampah

Pasukan JDT menerima wang insentif RM500,000 daripada Kerajaan Johor selepas berjaya julang trofi Piala Malaysia tahun ini.

PASUKAN Johor Darul Ta'zim (JDT) menerima durian runtuh sebanyak RM500,000 daripada kerajaan Johor susulan kejayaan menjuarai Piala Malaysia 2019, pada 2 November 2019 lalu.

Insentif ini diberikan sebagai dorongan dan pemangkin di atas semangat serta komitmen yang ditunjukkan pasukan JDT sehingga berjaya memenangi piala berprestij ini.

Bagaimanapun pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga pemangku Sultan Johor berkenan untuk mengurniakan semula insentif ini kepada kerajaan negeri itu.

Menurut Menteri Besar Johor, Datuk Sr Sahruddin Jamal dalam satu kenyataan pada Rabu, kurniaan semula ini adalah bagi menampung pembelian bot pengutip sampah untuk tujuan pembersihan sungai-sungai di negeri berkenaan demi melestarikan alam sekitar dan mengatasi masalah pencemaran yang berlaku.

"Kerajaan Negeri Johor menjunjung setinggi-tinggi kasih dan penghargaan di atas keprihatinan Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Pemangku Raja. Allah Peliharakan Sultan," katanya.

Sebelum ini kerajaan Johor mengumumkan Ahad sebagai cuti khas peristiwa pada 3 November lalu sempena kejayaan tersebut.

Kemenangan itu membolehkan JDT menebus kekecewaan final edisi 2014  selain melakar kemenangan kedua ke atas Kedah di pentas final selepas kejayaan menamatkan kemarau 26 tahun menjuarai Piala Malaysia pada edisi 2017.

Kejayaan merangkul piala berprestij itu hadir lima bulan selepas skuad kendalian ketua jurulatih Benjamin Mora dinobatkan sebagai juara Liga Super buat kali keenam berturut-turut, Jun lepas.

Lebih manis, ia merupakan kejayaan ketiga JDT dalam saingan musim ini apabila turut meraih gelaran juara Piala Sumbangsih sementara Kedah yang menjuarai Piala FA terpaksa melupakan hasrat menambah koleksi kejuaraan.

Artikel Berikut

Safawi idam anugerah MVP 2019

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sah! GRS menang majoriti mudah PRN Sabah

Harga petrol, diesel naik