Benjamin Atasi Ranking Bapa Untuk Ke Sukan Komanwel - Sukan | mStar

Benjamin Atasi Ranking Bapa Untuk Ke Sukan Komanwel

KUALA LUMPUR: Penembak remaja, Benjamin Khor kini mengatasi kedudukan bapanya, Edward Khor sebagai penembak terbaik negara bagi acara double trap dan menjadi sandaran utama Malaysia untuk meraih pingat di Sukan Komanwel di New Delhi Oktober ini.

Edward berkata prestasi anaknya itu mula menjadi tumpuan selepas diiktiraf sebagai penembak nombor dua Malaysia dalam acara double trap pada pertengahan 2008 sebelum merampas kedudukan ranking nombor satu pada awal tahun ini.

"Beraksi di Sukan Komanwel merupakan platform terbaik untuk Benjamin terus berjaya dalam sukan menembak terutama bila bersaing dengan penembak bertaraf dunia," katanya kepada Bernama di sini Rabu.

Edward berkata beliau menyedari anaknya mempunyai potensi besar dalam sukan itu selepas menjuarai banyak pertandingan dalam negara.

Pada 2007, Benjamin meraih empat pingat emas pada Kejohanan Menembak Sultan Iskandar di Johor, dan satu pingat perak di Kejohanan Menembak Terbuka Singapura.

Benjamin, 17, pelajar A-Level di Singapura bukan sahaja penembak yang cekap tetapi merupakan pelajar yang bijak apabila menjadi seorang daripada pelajar terbaik GCE O-Level di Fuchun Secondary School, Singapura.

"Benjamin masih muda, beliau mempunyai kelebihan kerana matanya tajam dan beliau mempunyai banyak masa lagi untuk tingkatkan kemahiran menembak. Dia perlukan banyak pengalaman dan kejohanan kompetitif," kata Edward.

Kecemerlangan Benjamin dalam acara double trap diakui oleh setiausaha eksekutif Persatuan Menembak Kebangsaan Malaysia (NSAM), Mejar Jasni Shaari yang mengharapkan penembak muda itu akan menyumbangkan pingat emas kepada kontinjen negara di New Delhi nanti. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Balotelli Berehat Panjang Akibat Kecederaan

Artikel Berikut

Capello Letak Jawatan Selesai Euro 2012

Artikel Berkaitan

default image

Perlis Tekad Juarai Piala Agong

Artikel Lain