suria

Susah lidah Kelantan nak tukar loghat nogori… Pekin Ibrahim terbawa-bawa dialek sampai ke rumah, Mona Allen pun naik pelik!

Pekin menjayakan watak Cikgu Azman dalam Gemencheh Boys.

PERBEZAAN dialek dan loghat tidak menjadi penghalang buat pelakon Pekin Ibrahim menjayakan watak Cikgu Azman dalam filem adaptasi terbaharu lakonannya berjudul Gemencheh Boys.

Pekin atau Mohd Izhan Ibrahim, 42, bagaimanapun mengakui wujud kesukaran untuk dia bertutur dalam loghat Negeri Sembilan memandangkan dia berasal dari Kelantan.

Bagi mengatasi masalah itu, Pekin berkata dia membiasakan diri dengan bertutur dalam dialek berkenaan di rumah.

pekin2 - 1

Pekin bersama Cikgu Azman sebenar (kanan).

"Saya hanya mempunyai beberapa bulan untuk membiasakan diri dengan dialek Negeri Sembilan. Daripada lidah Kelantan nak tukar kepada Negeri Sembilan ni perlu ada yang membimbing.

"Dialog pun bukan boleh saja tukar-tukar kerana watak yang saya pegang itu orangnya masih ada (Cikgu Azman).

"Saya akui memang susah untuk melakonkan watak ini. Saya dekat rumah sampai dah cakap Negeri Sembilan dengan Mona (isteri)... sampai dia cakap saya gila dah kenapa cakap Negeri Sembilan," katanya kepada mStar.

ARTIKEL BERKAITAN: [V] Pekin Ibrahim terima pelbagai petua supaya isteri cepat hamil, paling pelik diminta buka tingkap ketika hubungan intim

ARTIKEL BERKAITAN: Tengah menangis dengar muzik terus diam... Anak Pekin baru 7 bulan mula tunjuk minat bidang seni

Dalam pada itu, Pekin memberitahu dia meletakkan usaha yang lebih untuk filem kali ini kerana ingin benar-benar berjaya membawa watak seorang jurulatih kriket.

Pelakon filem Bunohan ini sempat bertemu dengan Cikgu Azman bagi mendalami kisah sebenar yang berlaku.

Tambah Pekin, dia sanggup pergi ke Negeri Sembilan semata-mata untuk melihat sendiri perwatakan Cikgu Azman.

Daripada lidah Kelantan nak tukar kepada Negeri Sembilan ni perlu ada yang membimbing.

PEKIN IBRAHIM

PELAKON

"Saya ada juga bertemu dengan Cikgu Azman... dia siap tanya saya pelakon gred berapa? Pernah menang anugerah ke untuk melakonkan watak dirinya yang sebenar dalam filem tersebut.

"Bagi saya kalau saya tanya sendiri kepadanya, ia sudah tidak menjadi real. Jadi apa yang saya buat, saya intip dia di sekolah dan lihat bagaimana cara dia mengajar.

"Dia tidak tahu saya ikut gerak gerinya... sebab kalau dia tahu ia sudah tidak lagi menjadi real kerana mungkin dia pula yang seperti sedang berlakon," ujarnya.

pekin1 - 1

Gemencheh Boys bakal ditayangkan di pawagam Oktober ini.

Untuk info, Gemencheh Boys memaparkan kisah benar sekumpulan budak kampung yang berjaya menempa sejarah dalam dunia sukan antarabangsa.

Filem ini diceritakan dari kaca mata atlet kebangsaan, Shafiq Sharif yang mewakili Malaysia untuk Piala Dunia Kriket pada 2019 serta berjaya merangkul pingat emas di Sukan SEA 2017.

Selain Pekin, filem ini turut dibintangi enam pelakon kanak-kanak yang dipilih menerusi sesi uji bakat iaitu Aqil Yaya, Syed Ahmad, Ayiet Harith, Kimi Norais, Izzue Deen dan Amir Kuziq.

Gemencheh Boys bakal ditayangkan di seluruh pawagam tanah air bermula 26 Oktober ini.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain