suria

Pengasas rumah anak yatim kenang kebaikan arwah Abam... Sebak sekarang tiada lagi individu datang hulur bantuan

Esah selalu merindui kebaikan arwah Abam Bocey.

PEMERGIAN pelawak Abam Bocey sejak tiga tahun lalu bukan sahaja kehilangan besar buat industri seni namun juga memberi kesan kepada pengasas Rumah Anak Yatim Dan Miskin Baitu Saidati Khadijah iaitu Esah Lila @ Abdullah.

Mesra dengan panggilan nenek, Esah, 68, berkata Abam dan juga arwah ibunya iaitu Sabariah Arshad banyak menghulurkan bantuan kepada penghuni rumah kebajikan berkenaan.

"Keluarga arwah Abam memang banyak membantu nenek dan anak-anak di pertubuhan. Sebelum kami mengenali Abam, ayah dan ibunya banyak membantu kami.

c708e055-3be1-4645-b3b7-900f4eec34ca

Esah hargai kenang bantuan Abam selama ini.

"Makan dan minum mereka sediakan sendiri dan berikan kepada kami. Bantuan ini kemudian diteruskan oleh Abam. Pesannya kepada nenek yang dipanggilnya ibu, segala apa yang diberikan jangan diceritakan kepada sesiapa pun.

"Apabila dia meninggal dunia pada tarikh itu, nenek terpaksa bercerita kepada media sebab itu adalah perkara baik, bukan cerita yang buruk," katanya kepada mStar.

Esah berkongsi perkara itu ketika ditemui pada sidang media majlis berbuka puasa bersama Datuk Aishah & Ezad Lazim di Ampang, Selangor pada Isnin.

ARTIKEL BERKAITAN: Ali Puteh bangkit isu bil utiliti rumah Abam, dakwa Hidayah tak ambil peduli - “Kalau tak berjaga dah tutup sawang satu rumah”

ARTIKEL BERKAITAN: “Kalau tiada duit berniagalah” - Balu Abam bengang ada pihak cuba kacau perniagaan

Mengimbau kenangan terakhir bersama arwah Abam, Esah memberitahu Allahyarham sempat membelikan pakaian seragam sekolah untuk anak-anak di rumah kebajikan itu.

"Rasanya sebelum Abam tinggalkan kami buat selama-lamanya, dia belikan baju sekolah kepada adik-adik. Tapi selepas itu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan sekolah ditutup.

"Jadi baju itu dipakai berselang-selang sehingga hari ini. Sekarang dah tiada lagi yang datang kepada nenek untuk hulur bantuan selepas arwah Abam," ujarnya.

Dulu, Abam akan serahkan sendiri sumbangan.

ESAH LILA @ ABDULLAH

PENGASAS BAITU SAIDATI KHADIJAH

Menurut Esah, arwah Abam dulu adalah tempatnya mengadu sekiranya teringin menikmati sesuatu hidangan yang dimasak menggunakan air tangannya sendiri.

Jelas Esah semuanya kini hanya tinggal kenangan dan berharap agar ada insan yang murni seperti arwah Abam.

"Sekarang sesekali nenek berjumpa adiknya, Ali. Dulu, Abam akan serahkan sendiri sumbangan. Sebelum sertai Maharaja Lawak, dia la memasak makan minum untuk kami.

975D812F-1CC2-44E7-B9EC-75F27B5D38E7

Arwah Abam dirindui ramai.

"Apa saja majlis walau sekecil mana pun, kamilah orang pertama yang disuruh makan. Nenek kenal keluarga dia bila berpindah ke Batu 8 Gombak. Mereka memang suka menjamu makan.

"Sekarang nenek bukan setakat sukar kehidupan kerana kewangan... kami turut merasa kehilangan. Dulu bila nenek mengadu, Abam... ibu nak makan mi goreng, ibu nak makan nasi lemak, dia akan segera masakan tapi sekarang semua dah tiada lagi. Nenek dah tak jumpa orang sepertinya," katanya.

Dalam pada itu, Esah juga memberitahu bahawa dua rakan Abam iaitu pelawak Fad dan Achey juga sering menghulurkan bantuan buat rumah kebajikan itu.

915218e8-6523-4b49-85ca-b7a77e3942f1

Antara mereka yang terlibat dalam majlis buka puasa pada 7 April nanti.

"Bila mereka berjaya dalam program Maharaja Lawak atau apa juga pertandingan, dia akan datang kepada nenek dan menghulur sumbangan kewangan, namun diminta jangan hebohkan," kongsinya.

Dalam perkembangan lain, Rumah Anak Yatim Dan Miskin Baitu Saidati Khadijah menjadi pilihan pihak Xutfilm Studio berbuka puasa bersama penyanyi Datuk Aishah dan juga Ezad Lazim pada 7 April depan di Grand Barakah Hotel, Ampang.

Menurut Pengurus Projek mewakili Xutfilm Studio, Shahriz Taher, program dirancang bertujuan menggalakkan orang ramai mengambil peluang meraikan insan kurang bernasib baik.

"Objektif program ini adalah untuk mengajak orang ramai mengumpul pahala dan sama-sama memberi sedekah kepada anak yatim. Saya turut akan menyumbangkan 15 peratus hasil jualan tiket kepada rumah terbabit," kongsinya.

Untuk rekod, Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan meninggal dunia akibat demam panas pada 10 Februari 2020.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain