suria

Aeril Zafrel beri 5 sebab padam komen peminat, ‘melenting’ drama Melayu dikritik asyik tunjuk kisah orang kaya projek berjuta

Selain Aeril Zafrel, drama Tercipta Satu Ikatan turut dibintangi Izzue Islam.

TIDAK dinafikan kebanyakan drama yang menghiasi tayangan di stesen televisyen tempatan banyak berkisar mengenai tema cinta, fantasi serta kehidupan orang berada.

Situasi itu menyebabkan penonton mula muak hingga ruangan komen di Instagram pelakon Aeril Zafrel dijadikan medan untuk meluahkan perasaan.

"Kenapa padam komen saya, tak betul ke komen saya tu? Tahap cerita Melayu tak habis-habis dengan kahwin, projek juta-juta... Datuk sana, Tan Sri sini.

ARTIKEL BERKAITAN: Tayang kemewahan... Wawa Zainal, Aeril Zafrel bukan raih kekayaan cara mudah - “Empat tahun bukan sekejap, sekarang pun tak kaya lagi!”

"Bukan suruh puaskan hati semua orang. Tapi cuba perbaiki mutu drama tempatan, barulah boleh tarik minat orang untuk menonton. Tolong beritahu dengan pengarah sana," tulis seorang netizen.

Netizen meninggalkan komen kritikan terhadap jalan cerita drama tempatan.

Individu berkenaan meluahkan pandangannya pada posting berkaitan drama berjudul Tercipta Satu Ikatan lakonan Aeril yang sedang ditayangkan di saluran Astro Ria.

Enggan berdiam diri, suami kepada pelakon Wawa Zainal lantas membalas pertanyaan individu berkenaan sambil menyenaraikan lima alasan dia memadam komen tersebut.

Menurut bapa kepada tiga cahaya mata itu, individu itu tidak seharusnya terus menghukum sesebuah karya sebelum menonton secara keseluruhan.

Dalam hidup, kita tak boleh selalu merasa diri sentiasa benar. Kena sudi 'pinjamkan' telinga, mata dan hati untuk kisah orang lain juga supaya dapat ibrahnya (pengajaran).

AERIL ZAFREL

PELAKON

"Ketidaksabaran awak mengikut alur cerita ini kerana persepsi awal telah menguasai diri. Jelas terlihat awak bukan jenis mahu menikmati storytelling orang lain yang mungkin tak sama dengan cara awak berfikir.

"Dalam hidup, kita tak boleh selalu merasa diri sentiasa benar. Kena sudi 'pinjamkan' telinga, mata dan hati untuk kisah orang lain juga supaya dapat ibrahnya (pengajaran)," katanya.

Aeril memberikan penjelasan mengenai kepelbagaian genre program yang boleh ditonton penonton.

Selain tu Aeril juga menambah, setiap stesen televisyen menyediakan slot waktu berbeza untuk pelbagai genre rancangan agar dapat memberikan variasi untuk masyarakat.

"Contohnya untuk cerita tentang budaya dan kemasyarakatan sudah ada tokoh pembikinnya. Untuk kisah benar atau cerita realiti, ada National Geographic contohnya.

Aeril Zafrel bergandingan dengan Hannah Delisha dalam Tercipta Satu Ikatan.

"Jadi awak boleh memilih ikut selera sendiri, bukannya miliki sifat mahu orang lain jadi atau ikut selera awak," ujar Aeril.

Selain Aeril, drama Tercipta Satu Ikatan yang diarahkan Pali Yahya itu turut dibintangi Hannah Delisha dan Izzue Islam.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain