suria

“Kalau dah lenjan 15 jam macam tu... solat semua dekat mana ya?” - Alif Satar jawab soal sembahyang ketika cabaran Ironman

Alif sempat menunaikan solat sewaktu mengikuti cabaran Ironman Langkawi 2019 pada Ahad lalu.

KEJAYAAN penyanyi Alif Satar menamatkan cabaran Ironman Langkawi 2019 yang diadakan di Pantai Cenang, Langkawi pada pagi Ahad lalu menerima perhatian ramai.

Cabaran selama 15 jam itu juga tidak menjadi penghalang kepada pengacara Big Stage itu untuk menunaikan ibadah wajib sebagai seorang beragama Islam.

ARTIKEL BERKAITAN: Ambil masa 15 jam, Alif Satar berjaya tamatkan cabaran Ironman - “Perkara gila yang saya pernah lakukan”

ARTIKEL BERKAITAN: Alif Satar ditanya tentang seluar dalam, ramai jawab lebih selesa 'go commando'

Perkara berkenaan didedahkan Alif selepas terdapat netizen yang mempersoalkan sama ada peserta sukan triatlon itu sempat menunaikan solat sepanjang acara berlangsung.

Antara jawapan Alif ketika ditanya mengenai solat.

"Maaf tanya, kalau dah lenjan 15 jam macam tu... solat semua dekat mana ya? Mereka ada berhenti solat ke? Maaf bertanya," tulis salah seorang netizen menerusi ruang komen di Instagram.

Komen tersebut mendapat perhatian Alif yang menjelaskan bahawa pihak penganjur amat peka dan menyediakan ruang solat buat peserta menunaikan ibadah itu.

"Ada ruang solat di transition 2 (bike to run).

"Bila ambil wudhu ada volunteer tolong pegangkan botol... organiser Ironman sediakan ruang khas untuk atlet beragama Islam," ujarnya.

Menerusi acara tersebut, Alif berjaya menamatkan cabaran dengan berenang sejauh 3.8 kilometer, berbasikal sejauh 180 kilometer dan berlari 42 kilometer dalam masa 15 jam 5 minit 49 saat.

Bila ambil wudhu ada volunteer tolong pegangkan botol... organiser Ironman sediakan ruang khas untuk atlet beragama Islam.

ALIF SATAR

Pengacara

Dalam pada itu, rata-rata pengikutnya memuji Alif yang menyifatkan dia sebagai wira sebenar.

"Ini barulah Ironman sebenar!

"Ini membuatkan anda lebih dihormati. Tahniah Alif! Ironman sebenar, adiwira kepada isteri dan anak-anak.

"Terbaik! Tak jadi juara pun tak apa. Yang penting apa yang wajib tidak tinggal," tulis netizen.

Untuk perlumbaan itu juga seramai 2,500 atlet dari 70 negara telah menghantar penyertaan.

Ia merupakan kali kedua pelakon drama Red Velvet itu menyertai kejohanan tersebut.

Sebelum ini, Alif mencatatkan masa enam jam 42 minit untuk menamatkan perlumbaan yang melibatkan berenang sejauh 1.6 kilometer, berbasikal 90 kilometer dan berlari sejauh 21.1 kilometer.

Alif Satar, Ironman

Artikel Lain