20 penggiat seni terima pengiktirafan, Yusof Haslam bergelar doktor falsafah

Datuk Dr. Yusof Haslam bersama Pengerusi Gabungan Industri Kandungan Kreatif Malaysia (CCIG), Datuk Jurey Latiff Rosli (dua dari kanan) dan Datuk Ahamd Tarmimi Serigar dan Othman Hafsham.

KUALA LUMPUR: Sumbangan dalam pembangunan dunia perfileman sejak 46 tahun lalu memberi kenangan manis buat penerbit dan pengarah terkenal, Datuk Yusof Haslam apabila beliau menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Sastera Seni dalam bidang perfileman pada Ahad.

Presiden Gabungan Industri Kandungan Kreatif Malaysia (CCIG), Datuk Jurey Latiff Rosli berkata, pentauliahan itu diberikan oleh Universiti Terbuka Malaysia (OUM) pada majlis konvokesyen yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dekat sini.

"Penganugerahan ini sangat bererti kerana ia adalah daripada sebuah pusat pengajian pendidikan tinggi kepada industri seni dan sumbangan besar Yusof dalam bidang seni akhirnya mendapat pengiktirafan.

"Pemilihan ini sudah tentu berdasarkan pengalaman dan sumbangan besar Yusof terhadap industri perfileman tempatan terutamanya," katanya.

Dalam pada itu, Jurey berkata, Yusof dan dirinya turut menerima Sijil Sarjana Profesional dalam Industri Kreatif (Penerbit Filem).

20 penggiat seni yang menerima pengiktirafan pada Majlis Konvokesyen Universiti Terbuka Malaysia (OUM) pada Ahad.

Selain itu, pada majlis sama, 20 lagi penggiat seni turut mendapat pentauliahan termasuk pelakon Datuk Ahmad Tarmimi Siregar dan Fauziah Nawi menerima Sijil Sarjana Profesional dalam Industri Seni (Lakonan) manakala Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi menerima Sijil Lanjutan Sarjana Profesional dalam bidang sama.

Nama lain yang turut menerima pengiktirafan adalah Othman Hafsham, Mior Hashim Manap menerusi Sijil Sarjana Profesional dalam Industri Seni (Pengarah Filem).

Sementara itu, Jurey berkata, pengiktirafan kepada semua 20 penggiat seni itu memberi erti besar yang dilihat dapat memartabatkan industri seni Malaysia.

"Sebelum ini banyak anugerah atau pengiktirafan diberikan kepada anak seni daripada industri kepada industri tetapi kerjasama di antara CCIG dan OUM ini membawa insan seni ini ke tahap lebih tinggi apabila ia diberikan oleh sebuah institut pengajian tinggi.

"Apa yang paling penting, ia diberi ketika semua penerima ini masih lagi hidup dan aktif dalam keparakaran bidang masing-masing.

"Ia sekaligus menaikkan lagi semangat kami semua untuk terus melakukan yang terbaik buat industri perfileman tempatan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain