Penerbit Drama Persoal Caj RM5,000 Di Putrajaya

Jurey berharap pihak Perbadanan Putrajaya berbincang dengan persatuannya untuk mencari kaedah perningkatan caj baharu tersebut. Foto: FAIHAN GHANI.

PENERBIT dan pengarah drama iaitu Datuk Jurey Latiff Rosli memohon pihak Perbadanan Putrajaya menjelaskan keputusan menaikkan kadar caj bagi penggunaan lokasi penggambaran di kawasan itu.

Jurey yang juga Presiden, Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia berpendapat peningkatan caj yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2018 memberi kesan kepada kos penerbitan.

"Pihak Persatuan Penerbit Televisyen mahukan penjelasan atas keputusan Perbadanan Putrajaya menaikan kadar caj bagi penggunaan lokasi pengambaran di Putrajaya berkuatkuasa 1 Januari 2018.

"Peningkatan caj ini terpaksa ditanggung syarikat produksi dan ianya sudah tentu meningkatkan kos penerbitan," kata Jurey pada Jumaat.


Kenyataan Jurey di laman sosialnya.

Menurutnya lagi, Putrajaya antara lokasi yang menarik  dan sentiasa menjadi tumpuan syarikat penerbitan.

Pihaknya berharap keputusan tersebut dapat ditangguhkan agar satu perbincangan dapat dibuat untuk mencari kaedah penetapan caj dalam keadaan harga pembelian program TV masih rendah dan kos semakin meningkat.

"Putrajaya adalah lokasi yang menarik bagi memaparkan imej negara sudah tentu menjadi tumpuan syarikat penerbitan.

"Pihak persatuan berharap Perbadanan Putrajaya dapat menangguhkan serta berbincang dengan kami.

"Bagi mencari kaedah penetapan caj dengan mengambil kira harga pembelian program TV masih rendah dan kos semakin meningkat," tulisnya.

Menerusi kenyataan di laman rasmi Facebook Perbadanan Putrajaya pada Khamis, kadar baharu bagi permohonan penggambaran di kawasan platium dikenakan RM5,000 sehari.

Manakala lain-lain kawasan sebanyak RM2,000 sehari dan deposit pada kadar rata sebanyak RM5,000 bagi setiap permohonan.

Jurey Latiff

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain