Nabil Rasa Insaf Tidak Dipedulikan Di Hollywood

Nabil ketika bergambar di satu lokasi di Hollywood. Foto Instagram @nabilzira

PETALING JAYA: Peluang menjadi hos acara karpet merah pada Anugerah Akademi ke-89 di Hollywood menjadikan pelawak Nabil Ahmad lebih insaf kerana tiada sesiapa yang mempedulikannya.

Menurut Nabil, 34, dia melalui pengalaman yang cukup bermakna khususnya dalam menilai kredibiliti dan kemampuannya sebagai selebriti di negara sendiri.

"Ia pengalaman yang sangat menginsafkan bagi saya. Kalau di sini peminat puji, sokong dan hargai saya sebagai artis namun ketika berada di sana saya bukanlah sesiapa. Mereka tak pedulikan saya pun.

"Siapa pun tak kenal saya. Saya terkejar-kejar mencari selebriti Hollywood, perlu lambai tangan untuk tarik perhatian mereka.

"Jadi saya terasa sangat kerdil dan sedar bahawa diri saya ini tak bagus mana pun," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Jumaat.

Nabil bersama Mario Lopez.

Nabil berkongsi pengalamannya ketika mengacarakan acara karpet merah Oskar di Los Angeles pada 27 Februari lalu bagi rakaman untuk saluran HBO.

Selain itu tambah Nabil, tanggapan sesetengah pihak kononnya dia sekadar berseronok ketika berada di Hollywood adalah tidak benar.

"Memang orang nampak macam seronok, tapi percayalah saya bukan pergi untuk berseronok.

"Tugas yang dipikul adalah sangat besar tambahan pula apabila turut dikelilingi ratusan wartawan antarabangsa.

"Tapi pengalaman itu sangat bermanfaat, kini saya lebih terbuka dari segi pemikiran untuk mencontohi artis Hollywood berkarya dan memajukan industri seni mereka," katanya sambil mengakui tidak berhadapan masalah komunikasi ketika di sana.

Bercerita lanjut mengenai tugasnnya itu, Nabil berkata dia hanya sempat meluangkan masa menemubual pelakon Hong Kong, Jackie Chan.

"Selain Jackie yang sangat peramah, saya juga sempat melambai tangan dan menjerit kepada Nicole Kidman serta Salma Hayek.

"Ketika menemubual Jackie, dia mengatakan bahawa kita perlu berjaya di negara sendiri dahulu sebelum memasang impian untuk ke Hollywwod.

"Pesannya lagi jika kita berjaya di negara sendiri, Hollywood akan datang kepada kita dengan sendiri," ujar Nabil.Nabil bersama isterinya, Nazirah Ayub ketika berkunjung ke Universal Studios Hollywood.

Nabil berada di negara Uncle Sam itu selama dua minggu.

Dia yang ditemani isteri, Nazirah Ayub sempat melancong ke beberapa destinasi termasuk Venice, Monte Carlo dan Las Vegas.

Cerita Nabil yang pertama kali berkunjung ke sana, dia paling teruja tatkala berpeluang melawat ke Universal Studios Hollywood.

"Sebagai orang yang terlibat dalam bidang seni, kunjungan ke sana memang sangat berbaloi. Saya belajar mengenai produksi dan cara mereka bekerja.

"Ia tempat yang sangat banyak informasi. Bila di sana baru kita sedar sejauh mana kualiti industri hiburan tempatan.

"Banyak perkara yang boleh kita perbaiki jika ingin setanding atau sekurang-kurangnya mengikut jejak mereka," katanya.

Nabil Ahmad

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain