Tom Hanks Derita Penyakit Kencing Manis - Hiburan | mStar

Tom Hanks Derita Penyakit Kencing Manis

Tom Hanks
Tom Hanks

PELAKON popular Hollywood, Tom Hanks membuat pengakuan terbuka buat pertama kalinya yang dia sengsara akibat penyakit kencing manis - Sebahagian besarnya disumbangkan oleh peranan dan watak yang dibawanya dalam filem sejak 30 tahun lalu.

Penerima Anugerah Oskar itu memberitahu dia mengesan tanda-tanda diabetes sejak dua dekad lalu tetapi kini berada di tahap dua penyakit tersebut.

Hanks, 57, membuat pendedahan tersebut ketika ditemu ramah dalam program bual bicara David Letterman.

Penyakit kencing manis adalah sejenis penyakit hasil daripada kegagalan badan untuk menghasilkan insulin yang mencukupi bagi membolehkan badan manusia berfungsi dengan sempurna ekoran kegagalan badan untuk menukar glukos menjadi sumber tenaga.

Dalam konteks ini Hanks, mengakui peranan yang dimainkannya dalam pelbagai watak menjadi punca kepada penyakitnya itu.

Misalnya untuk watak dalam filem Philadelphia pada tahun 1993, sebagai seorang peguam yang menderita penyakit Aids, Hanks terpaksa menguruskan badan ke tahap yang paling ekstrem.

Watak tersebut membawa kepada kemenangannya sebagai pelakon terbaik dalam Anugerah Oskar.

Bagaimanapun kejayaan itu datang bersama risiko yang sangat besar. Setahun sebelum itu, ketika Hanks membawa peranan sebagai jurulatih besbol dalam drama League of Their Own, dia terpaksa menambah berat badan untuk kelihatan seperti watak sebenar jurulatih tersebut iaitu Jimmy Dugan.

Diet yang tidak sempurna ini telah menyebabkan dia menghidap penyakit kencing manis.

Pada tahun 2000 dalam filem Castaway, Hanks membawa watak Chuck Noland seorang eksekutif syarikat penghantaran barangan yang terkandas selama bertahun-tahun di sebuah pulau kecil di Laut Pasifik selepas pesawatnya terhempas.

Watak tersebut juga sekali lagi menuntut Hanks supaya kelihatan benar-benar kurus bagi menampakkan seorang yang tersadai di sebuah pulau terpencil tanpa manusia dan makanan harian yang sempurna.

Sementara itu, Tom Hanks kini disebut-sebut sebagai salah seorang pesaing terdekat untuk Anugerah Oskar menerusi lakonannya dalam filem Captain Phillips.

Meneyusi filem terbaharunya itu, Hanks membawa watak kapten sebuah kapal kargo yang cuba dirampas oleh lanun-lanun Somalia.

Pelakon popular itu juga mempunyai tujuh juta pengikut tetap dalam laman Twitter.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TV3 Anjur Pertandingan Drama Pendek

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi