DFP Longgarkan Etika Pakaian Kerana Konsert Rock - Hiburan | mStar

DFP Longgarkan Etika Pakaian Kerana Konsert Rock

Barisan artis dan pemuzik yang akan terlibat dalam konsert MPO Rock yang bakal diadakan pada 21 September ini pada pukul 8 malam. Dari kiri Pengarah Muzik, Ahmad Muriz Che Rose, Man Kidal, Mus dan Datuk Ramli MS yang turut bertindak sebagai Pengarah Artistik persembahan itu.
Barisan artis dan pemuzik yang akan terlibat dalam konsert MPO Rock yang bakal diadakan pada 21 September ini pada pukul 8 malam. Dari kiri Pengarah Muzik, Ahmad Muriz Che Rose, Man Kidal, Mus dan Datuk Ramli MS yang turut bertindak sebagai Pengarah Artistik persembahan itu.

KUALA LUMPUR: Pihak pengurusan Dewan Filharmonik Petronas (DFP) memberikan kelonggaran terhadap etika pemakaian kepada penonton yang bakal hadir bagi menyaksikan konsert Malaysian Philharmonic Orchestra Rock (MPO Rock) pada 21 September ini.

Pengarah konsert berkenaan, Ahmad Muriz Che Rose berkata, kelonggaran itu diberikan agar bersesuaian dengan tema acara itu namun masih mengekalkan beberapa etika berpakaian tertentu supaya dapat menjaga imej DFP yang berprestij.

"Ini adalah kali pertama DFP mengadakan sebuah persembahan rock bagi memberi kelainan kepada penonton dan selain menepis tanggapan dewan berprestij itu bukan untuk acara tertentu sahaja.

"Kelonggaran itu dibuat bagi menyesuaikan dengan tema konsert itu namun masih mengekalkan konsep kemas bersesuaian dengan imej DFP itu sendiri," jelasnya kepada pemberita ketika sidang media mengumumkan konsert berkenaan di Hotel Traders di sini, Selasa.

Persembahan itu bersempena dengan Festival Seni DFP iaitu sebuah pesta keraian yang menyajikan muzik ekstravaganza dalam perayaan seni dan budaya selama seminggu.

Tiga nama besar dalam muzik rock iaitu Ella, Man Kidal dan Mus akan ditampilkan dalam konsert berkenaan yang turut diiringi oleh pengarah muzik terkenal, Datuk Ramli MS.

Syarat berpakaian untuk menyaksikan persembahan di DFP memerlukan penonton hadir dengan imej seluar dan berkemeja kemas tetapi untuk acara rock ini, penonton dibenarkan memakai jean hitam.

Dalam pada itu, Ahmad Muriz berkata, pemilihan ketiga-tiga artis tersebut adalah berdasarkan kepada pengalaman dan pencapaian mereka selain gabungan itu dilihat dapat memberikan warna kepada konsert itu nanti.

Jelas Ahmad Muriz lagi, seramai 75 pemuzik orkestra MPO dan lima pemuzik jemputan untuk gitar, dram, bes dan keyboard akan mengiringi persembahan berkenaan.

"Sebanyak 15 buah lagu akan disampaikan dalam persembahan itu nanti dan menjadi cabaran buat kami untuk memilih senarai lagu kerana banyak lagu yang bagus daripada ketiga-tiga artis itu.

"Malah kita akan melakukan susunan baru kepada semua lagu dan pada masa sama mengekalkan keaslian setiap karya yang menjadi siulan peminat," jelasnya.

Antara lagu yang bakal dipersembahkan pada malam itu nanti adalah Standing In The Eyes Of The World, Layar Impian, Dua Insan Bercinta, Srikandi Cintaku, Sendiri, Seruan, Pelayaran dan Stairways To Heaven.

Sementara itu, Mus berkata, dia sangat teruja dengan konsert tersebut dan ia sebagai satu penghormatan besar buat mereka bertiga.

"Ia akan memberikan pengalaman berbeza kepada penonton dan sudah tentu kami akan memberikan persembahan terbaik buat semua yang bakal hadir nanti," katanya.

Tiket bagi menyaksikan persembahan berkenaan dijual pada harga RM300 (Premium), RM250(A Reserve), RM200(B Reserve) dan RM150(C Reserve) .

Tempahan juga boleh dibuat menerusi talian 03-2051 7007 atau e-mel dfp_boxoffice@petronas.com.my atau melayari laman web www.mpo.com.my.

Konsert berkenaan akan bermula pukul 8.30 malam.

Artikel Sebelum

Celine Dion Mahu Berduet Dengan Eminem

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain