suria

Album AJL27 Dilancar Bagi Menghargai Peminat

Ahmad Izham Omar (dua dari kanan) bersama artis pemenang AJL27 lalu.
Ahmad Izham Omar (dua dari kanan) bersama artis pemenang AJL27 lalu.
Ahmad Izham Omar (dua dari kanan) bersama artis pemenang AJL27 lalu.

PETALING JAYA: Album Anugerah Juara Lagu ke-27 (AJL27) dilancarkan sebagai simbolik kejayaan acara berprestij yang telah pada 6 Januari lalu itu.

Ketua Pegawai Operasi, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar berkata, album yang memuatkan 12 lagu finalis pada malam AJL27 tersebut adalah bukti penghargaan TV3 kepada semua pihak yang menyokong pertandingan berkenaan.

"Respons penonton yang meminta ulang siaran AJL27 membuktikan acara itu mencipta fenomena tersendiri.

"Album ini dikeluarkan sebagai tanda penghargaan kami kepada semua pihak terlibat dalam mencatatkan kejayaan AJL27," katanya.

Izham ditemui pada majlis pelancaran album itu dan penyampaian cek kepada para pemenang AJL27 di Sri Pentas, Bandar Utama di sini, petang Isnin.

Album yang julung kali dikeluarkan selepas 27 kali penerbitan AJL memuatkan 12 lagu finalis yang bertanding.

Dalam pada itu, Ketua Pengurusan Bakat, syarikat rakaman Monkey Bone iaitu Jacynta Au-Yong berkata, album itu juga akan menjadi profil kerja kepada para artis dan komposer terlibat sebagai sumber rujukan pada masa depan.

"Kualiti vokal dan persembahan kesemua peserta pada acara itu tidak memerlukan kami melakukan suntingan dan kemasan yang banyak untuk album ini.

"Satu kerugian jika persembahan yang berkualiti itu tidak diterbitkan dalam bentuk album yang boleh dijadikan rujukan serta profil kerja kepada artis dan komposer yang bertanding," katanya.

Album yang mengambil masa selama dua minggu untuk disiapkan itu bakal dipasarkan bermula minggu ini.

Selain format fizikal, album berharga RM29.90 ini juga boleh dibeli secara muat turun digital tidak lama lagi.

AJL27 memartabatkan lagu Terukir Di Bintang ciptaan dan nyanyian Yuna sebagai juara.

Dalam AJL27 lalu lagu Terukir Di Bintang ciptaan dan lirik oleh Yuna diumumkan sebagai juara lagu sehingga membolehkannya membawa pulang wang tunai RM35,000.

Naib juara dimenangi lagu Idola ciptaan Audi Mok, lirik oleh Azlan. Mereka menerima RM15,00 manakala tempat ketiga menjadi milik lagu Ku Akui ciptaan Ajai nyanyian Hafiz yang turut menggondol hadiah trofi dan wang tunai sebanyak RM12,000.

Hafiz turut membawa pulang trofi vokal terbaik dengan menerima trofi dan wang tunai RM10,000.

Penyanyi Black dan RJ pula berkongsi kemenangan menerusi persembahan terbaik menerusi lagu Teman Pengganti. Mereka menerima trofi dan wang tunai berjumlah RM10,000.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain