suria

"Bila Musang Berjanggut" Lebih Kelakar

Barisan pelakon Bila Musang Berjanggut. Foto The Star Oleh KEVIN TAN
Barisan pelakon Bila Musang Berjanggut. Foto The Star Oleh KEVIN TAN
Barisan pelakon Bila Musang Berjanggut. Foto The Star Oleh KEVIN TAN

SELEPAS sahaja selesai dengan drama yang diadaptasi daripada kisah Raja Bersiong, JS Pictures kini tampil pula dengan drama terbarunya Bila Musang Berjanggut.

Drama terbaru daripada JS Pictures itu merupakan hasil adaptasi daripada karya kreatif Tan Sri P. Ramlee yang diberi nafas baru dengan jalan ceritanya lebih komedi dan melucukan.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama TV3, Nurul Aini Abu Bakar berkata, drama bersiri yang bakal ditayangkan itu memaparkan kelainan dan mengikut citarasa masyarakat kini.

"Drama bersiri itu akan disiarkan melalui Slot Lagenda bermula pada 29 Mac ini pukul 4.30 petang setiap hari Isnin hingga Khamis.

"Slot Lagenda merupakan satu slot drama yang mengisahkan cerita rakyat ,dongeng dan lagenda yang diolah semula bersesuaian dengan audien masa kini," kata Nurul Aini.

Drama Bila Musang Berjanggut itu diterbit dan diarahkan oleh Azman Yahya (Jinggo) dan skripnya pula ditulis oleh Sofia Rhyland.

Hikayat ini mengisahkan mengenai Orang Kaya Jamil yang dilakonkan oleh Shahrulnizam. Kisahnya bermula apabila bapanya Tuan Termasyhur (Datuk Jalaluddin) berpura-pura sakit tenat dengan harapan anaknya Jamil akan pulang ke Malaysia dan berkahwin dengan gadis pilihannya.

Namun tanpa disangka, Tuan Termasyhur telah mengahwinkan anaknya itu dengan tiga orang wanita yang berlainan kaum yang terdiri daripada Melayu, Cina dan India secara serentak. Setelah berkahwin, Jamil disahkan mandul dan mereka tidak dikurniakan anak.

Jamil yang risau dengan harta keluarganya yang akan diwarisi oleh sepupunya Mamat Trump bagaimanapun telah mengambil anak angkat yang diberi nama Ashraff yang dilakonkan oleh Fizo Omar.

Ketika umur anak angkatnya mencecah 13 tahun, Jamil telah mengambil keputusan menghantar Ashraff bersama sepupunya Romeo menyambung pelajarannya ke luar negara.

Sekembalinya Ashraff ke tanah air, Jamil mula risau sekiranya Ashraff tidak mahu berkahwin dan harta keluarga Tuan Termasyhur akan jatuh ke tangan sepupunya. Justeru itu Jamil telah berjumpa dengan Faridah Aka Ferra untuk mencari jodoh untuk anaknya.

Namun Ashraff yang berkeras hati ingin membuktikan kepada keluarganya bahawa dia akan menemui "wanita sejati" telah menemui Cempaka (Nur Fathia) dan mereka telah disatukan sebagai suami isteri. Kehadiran Cempaka dalam keluarga Ashraff telah menimbulkan pelbagai perkara yang melucukan dan kelakar.

Antara barisan pelakon yang membintangi drama Bila Musang Berjanggut itu tediri daripada Fizo Omar, Nur Fathia, Shahrulnizam, Sheila Rusly, Mahmud Ali Bashah, Kuna, Datuk Jalaluddin Hassan dan Zaibo.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain