“Saya bukan gay...” - Azwan Ali - Hiburan | mStar

“Saya bukan gay...” - Azwan Ali

Azwan Ali bersikap tenang menghadapi semua gosip liar yang melabelkan dirinya homoseksual. -foto THE STAR oleh AZLINA ABDULLAH
Azwan Ali bersikap tenang menghadapi semua gosip liar yang melabelkan dirinya homoseksual. -foto THE STAR oleh AZLINA ABDULLAH

SELEBRITI Azwan Haji Ali tiba-tiba mendapati dirinya berada di tengah-tengah kontroversi apabila sesetengah pihak mula mempersoalkan kecenderungan seksualnya dan melabelkannya sebagai seorang homoseksual - gara-gara tulisan bersahaja dan ‘berterus-terang’ yang dimuat-naikkan di dalam blog peribadinya “silaserazwanali.blogspot.com”.

"Ia bukan untuk saya menjawab sama ada saya gay (lelaki homoseksual) atau tidak. Hanya Tuhan dan ibu saya sahaja yang tahu mengenai seksualiti saya. Siapa anda untuk bercakap ini dan itu. Ini melibatkan maruah seseorang," kata Azwan ketika dihubungi mStar Online, semalam.

Azwan telah ditanya secara terus terang tentang kecenderungan seksualitinya ekoran tulisan-tulisan beliau yang berbaur “gay” di laman blog pribadinya itu yang menurut dakwaannya sendiri telah dikunjungi oleh berjuta peminat dan merupakan blog hiburan dan gosip paling sensasi tanahair.

Di dalam blognya itu juga disamping membahasakan dirinya sebagai Azwan Ali, beliau juga turut membahasakan dirinya dengan nama “Mak Hayam Gebusss” dan “Azwana Alia”.

Ketika menjawab semua persoalan yang dilontarkan kepadanya itu oleh wartawan mStar Online, Azwan menegaskan bahawa beliau tidak perlu memberikan reaksi kepada semua gosip liar tersebut.

"Kenapa saya perlu melompat-lompat kerana diserang oleh penyebar gosip tersebut? Apa yang mereka (mahu) termasuk editor tertentu adalah suatu pembalasan semata-mata.

"Mereka dah kehabisan isu untuk 'menyerang saya'. Apakah jenis insan anda ini jika anda mempercayai gosip liar itu. Anda boleh bercakap orang ini gay atau tidak tetapi anda sendiri tidak melihat wajah anda di cermin," ujar Azwan.

Walaupun dilabel sebagai homoseksual, personaliti televisyen yang bersifat terus-terang itu mengamalkan sikap tenang menghadapi isu tersebut.

Jelas Azwan, beliau hanya menulis karektor imaginasinya dalam blognya itu. "Blog peribadi saya mengetengahkan dua karektor yang jelas berbeza iaitu personaliti sebenar saya dan satu lagi karektor atau personaliti imaginasi....itu saja."

Tambah Azwan, sama seperti sebarang buku, majalah malah suratkhabar, dia turut mewujudkan karektor misteri tertentu seperti Cik Bunga atau Cik Gajah.

Selain daripada isu-isu kontroversi yang dibangkitkan, sesetengah komen Azwan mendapat maklum balas negatif daripada komen daripada pembaca kerana ia "hard-hitting" dan "to the face".

Sehubungan itu, Azwan berkata, dakwaan sesetengah media bahawa dia adalah homoseksual berdasarkan komen di blognya adalah tidak benar sama sekali. "Sebagai pembaca blog saya, mereka perlu dapat membezakan apa yang benar dan yang dilebih-lebihkan. Blog saya penuh berwarna-warni. Hanya mereka yang ikhlas dapat membezakan apa-apa yang benar dan apa yang imaginasi," katanya.

"Jika anda kata saya gay, anda perlu membuktikannya. Apakah tarikh dan masanya? Malah, mereka boleh ikut saya ke hotel, bilik dan katil. Dan saya akan buktikan sama ada saya gay atau tidak," tegasnya.

Artikel Sebelum

Zaibo tukar karier jadi penari!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain