Ramai simpati ibu bapa graduan disuruh masuk dewan lalu tepi longkang, UTM beri penjelasan!

Para tetamu termasuk ibu bapa yang didakwa terpaksa beratur di tepi longkang untuk masuk ke dalam dewan konvokesyen. - Foto Instagram @eiffaakmal

PETALING JAYA: Hari konvokesyen bukan sahaja menjadi hari yang paling ditunggu-tunggu oleh setiap pelajar institusi pengajian tinggi, malah ia juga menjadi detik yang dinanti-nantikan oleh ibu bapa.

Namun, timbul cerita tidak enak tentang layanan terhadap ibu bapa yang diberikan oleh sebuah universiti tempatan di selatan tanah air pada hari konvokesyen.

Seorang pelayar Twitter @eiffaakmal meluahkan rasa sedih melihat tetamu di Majlis Konvokesyen ke-61 Universiti Teknologi Malaysia (UTM) terpaksa beratur di laluan tepi longkang untuk masuk melalui pintu belakang dewan.

"Harini UTM konvo.. Yong (@eiffaakmal) sedih sangat dengan layanan mereka kepada tetamu terutamanya ibu bapa. 

"Kenapa mereka semua kena masuk ikut pintu belakang? Punyalah ramai beratur nak masuk, tapi laluan tepi longkang.

Posting yang dimuat naik oleh @eiffaakmal tentang insiden itu. - Foto Twitter

"Kesian mak ayah yang tak larat, bertongkat gigih beratur. Ada tangga pulak tu," tulis wanita itu menerusi bebenang yang dimuat naik pada awal pagi Ahad.

Keluhan wanita itu mendapat perhatian netizen sehingga diulang kicau sebanyak 9,920 kali dan mendapat 4,436 tanda suka (like).

Wanita tersebut turut mendakwa pintu depan dewan hanya dikhaskan untuk orang kenamaan (VIP) dan mempersoalkan tindakan pihak universiti yang menyusahkan ibu bapa, sedangkan mereka harus dihargai.

@eiffaakmal berharap pihak UTM menjadikan situasi itu sebagai satu pengajaran dan melakukan siasatan terperinci secepat mungkin agar kejadian sama tidak berulang.

Sementara itu, pihak UTM tidak menunggu lama untuk menjernihkan isu berkenaan dengan membuat permohonan maaf atas kesulitan yang berlaku pada majlis tersebut.

Pencerahan berkenaan dengan isu ibu bapa masuk melalui pintu belakang bagi menghadiri konvokesyen. Pihak universiti...

Posted by Universiti Teknologi Malaysia (UTM) on Monday, November 12, 2018

Penjelasan oleh pihak UTM.

Pihak universiti menjelaskan bahawa pintu yang dinyatakan oleh wanita itu bukanlah pintu belakang dewan seperti yang didakwa tetapi ia adalah pintu sisi.

"Pihak urusetia universiti menyediakan laluan di pintu hadapan dewan bagi ibu bapa atau keluarga yang uzur, yang menggunakan kerusi roda, turut dibantu petugas.

"Laluan pintu sisi dibuka sebagai suatu laluan yang lebih hampir dengan tempat duduk ibu bapa berbanding laluan pintu utama," menurut kenyataan yang dimuat naik ke laman Facebook rasmi universiti tersebut pada Isnin malam.

Majlis konvokesyen itu berlangsung selama tiga hari bermula 10 hingga 12 November.

konvokesyen, UTM

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain