1 Februari Singapura Mansuh Tol Masuk Woodlands - Semasa | mStar

1 Februari Singapura Mansuh Tol Masuk Woodlands

SINGAPURA: Mulai 1 Februari, Singapura akan memansuhkan caj tol bagi semua kenderaan yang masuk ke republik itu menerusi Pusat Pemeriksaan Woodlands dan mengurangkan caj bagi kenderaan keluar dari republik itu di pusat sama, menurut Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat (LTA).

Ketika ini caj tol bagi kenderaan yang memasuki Singapura menerusi Woodlands adalah S$2.70 (bagi kereta), S$4  (van/kenderaan ringan (perdagangan),  S$5.30 (kenderaan berat -perdagangan), S$1.40 (teksi) dan S$2.20 (bas).

(S$1 bersamaan kira-kira RM3.) LTA di  dalam laman webnya menyatakan, mulai 1 Februari kereta yang keluar dari Singapura menerusi  Woodlands akan dikenakan caj S$1 (kurang daripada caj sedia ada S$3.80), van/kenderaan ringan (perdagangan) S$1.50 (S$5.80), kenderaan berat (perdagangan) S$2 (S$7.70), teksi S$0.50 (S$1.90), dan bas S$0.80 (S$3.10).

Caj sedia ada di Pusat Pemeriksaan Woodlands dikuatkuasakan pada 1 Oktober 2014. Caj tidak dikenakan ke atas motosikal yang masuk dan keluar menerusi Woodlands.

LTA berkata semakan semula itu bagi memadankan pemansuhan caj  tol oleh Malaysia baru-baru ini di Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Johor Bahru Timur.

“Ini selaras dengan dasar Singapura sejak sekian lama dalam memadankan caj tol oleh Malaysia,” katanya.

Menurut LTA, tiada perubahan caj tol di Pusat Pemeriksaan Tuas.

Bagi kedua-dua laluan di Pusat Pemeriksaan Tuas, motosikal dicaj S$0.50, kereta S$3.20, van/kenderaan ringan (perdagangan) S$7.40, kenderaan berat (perdagangan) S$14.70, teksi S$2.50 dan bas S$3.90.-- Bernama   

Woodlands , LTA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jurulatih Atur Perlawanan Direman

Lebih Artikel

Kedah kekal di persada Liga Super

PFA gantung jawatan presiden