Dua Pelajar UTM Positif Tibi Dipantau Rapi

JOHOR BAHRU: Dua pelajar pra siswazah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang didapati positif Tuberkulosis (Tibi) dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk saringan dan sudah pun dibenarkan kembali ke universiti bagi meneruskan pengajian.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar UTM Prof Dr Durrishah Idrus berkata kedua-dua pelajar rakyat  tempatan itu kini dipantau Pusat Kesihatan UTM, diberi ubat dan rawatan selain dikehendaki membuat pemeriksaan berkala untuk menilai perkembangan semasa mereka.

"Bagi memastikan tiada pelajar lain dijangkiti penyakit berkenaan, Pusat Kesihatan UTM akan mengadakan saringan terhadap mereka yang berhubung secara rapat dengan pesakit terutama di fakulti dan rakan sebilik.

"Pada masa sama, UTM juga akan mengambil langkah proaktif dengan menjalankan saringan terhadap semua pelajar supaya mereka tidak menghidap sebarang penyakit yang boleh berjangkit," katanya menerusi kenyataan di sini Jumaat.

Durrishah berkata  sehubungan itu, ibu bapa penuntut universiti tidak perlu bimbang kerana pesakit Tibi akan sembuh dengan mengambil ubat secara berterusan dan pengawasan secara dekat oleh Pusat Kesihatan UTM.

Beliau berkata penuntut yang batuk berkahak lebih dua minggu dan demam terutama pada sebelah malam dinasihatkan  untuk membuat pemeriksaan di Pusat Kesihatan UTM.

Pada Khamis, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan Johor Datuk Ayub Rahmat dilaporkan berkata Jabatan Kesihatan negeri akan menjalankan ujian saringan penyakit Tibi di UTM minggu depan susulan dua pelajar perempuannya yang dikesan menghidapi penyakit berkenaan.

Pelajar yang dijangkiti itu berumur 20 dan 22 tahun dan berikutan itu, ujian saringan akan dibuat di sebuah kelas pelajar berkenaan serta dua asrama iaitu Kolej Tun Fatimah dan Kolej Perdana, katanya. - BERNAMA

Tibi, UTM

Artikel Sebelum

Pendekar 'Serang' PAU 2017

Artikel Berikut

Jamal 'Amuk' Bawa Tukul Ke PWTC

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain