Zamihan Mohon Maaf - Semasa | mStar

Zamihan Mohon Maaf

SHAH ALAM: Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja), Dr Zamihan Mat Zin memohon maaf terhadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan akur dengan pelucutan tauliahnya oleh baginda pada Isnin.

Zamihan dalam kenyataannya di sini hari berkata sebagai rakyat biasa, beliau menghormati keputusan yang diambil Sultan Sharafuddin sebagai waliyyul amri ataupun seorang pemerintah.

"Saya sekali lagi merafak sembah memohon maaf terhadap Tuanku Sultan, sekiranya terguris hati dengan tutur kata saya ketika menyampaikan ceramah agama. Sesungguhnya saya selaku rakyat biasa tiada niat untuk menghina institusi diraja melainkan hanya tanggungjawab menyebarkan syiar Islam," katanya.

Pada Isnin Sultan Sharafuddin berkenan supaya Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menarik balik tauliah mengajar Zamihan serta membatalkan keanggotaannya dalam Jawatankuasa Tauliah negeri itu.

Zamihan bagaimanapun berkata beliau akan terus berkhidmat dengan cara dan di tempat yang sesuai.

"Sesungguhnya perjuangan ataupun dakwah Islam tidak pernah terhenti," katanya.

Beliau juga menyeru semua pihak supaya menghentikan adu domba dan sikap ingin melaga-lagakan sesama umat Islam, sebaliknya memberi fokus kepada menolak ancaman dan tipu daya golongan yang benci kepada agama Islam dan umat Islam yang sememangnya suka melihat umat Islam bercakaran dan berpecah sesama sendiri.

Zamihan yang juga merupakan pegawai kader Jabatan Kemajuan Islam Malaysia sebelum ini ditahan reman selama dua hari bagi membantu siasatan berhubung ceramahnya yang didakwa berbaur perkauman dan mengkritik institusi diraja.

Beliau yang ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4 Akta Hasutan 1948, bagaimanapun dibebaskan dengan jaminan polis pada Sabtu lepas.

Zamihan , Ceramah , Sultan Selangor

Artikel Sebelum

Tony Fernandes Pertahan Kru AirAsia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Zamihan Dibebas Dengan Jaminan Polis

Zamihan Direman Dua Hari

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan