Dua Didakwa Sokong Pengganas Daesh

KOTA KINABALU: Dua lelaki dihadapkan di Mahkamah Majistret di sini pada Isnin atas pertuduhan cuba mendapatkan sokongan dan memberi sokongan kepada kumpulan pengganas Daesh.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada Saifullah Sulaiman, 27, dan Md Ayub Idris, 32, sementara menunggu kebenaran bagi kes mereka dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Saifullah menghadapi dua pertuduhan iaitu cuba mendapatkan sokongan dan memberi sokongan menerusi aplikasi telefon 'Telegram' di depan Koperasi Pekerja-Pekerja Kerajaan Sabah Bhd (Kopeks) di Jalan Ikan Juara Satu, Kompleks Sadong Jaya, di sini.

Dia dituduh mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan iaitu cuba mendapatkan sokongan bagi kumpulan pengganas itu pada 29 Mac menerusi Telegram atas nama Ahadun Ahad alias Pornade Land.

Dia juga dituduh mengikut 130J(1)(b) Kanun Keseksaan iaitu memberi sokongan pada 25-29 Jun menerusi Telegram, terhadap perbuatan keganasan melibatkan penggunaan bahan letupan dengan niat untuk melanjutkan perjuangan ideologi yang secara munasabah boleh dianggap sebagai diniatkan untuk mengugut orang awam di Malaysia.

Setiap pertuduhan itu membawa hukuman penjara sepanjang hayat atau pemenjaraan bagi tempoh tidak melebihi 30 tahun atau dengan denda dan juga boleh dirampas mana-mana harta benda yang digunakan atau diniatkan untuk digunakan dalam melakukan kesalahan itu, jika sabit kesalahan.

Md Ayub pula didakwa mengikut Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan bagi pertuduhan cuba mendapatkan sokongan terhadap kumpulan pengganas itu menerusi Telegram atas nama Shagrath alias Ihsahn.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu pada 30 Mac di B16-2-12, Taman Telipok Ria di Tuaran.

Majistret Cindy Mc Juce Balitus menetapkan 21 November untuk sebutan semula kes dan tidak membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin.

Kedua-dua tertuduh diwakili peguam Ram Singh yang dibantu peguam Timothy Daut manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Aida Fatimah Abd Jabar.

Daesh, Pengganas

Artikel Sebelum

Polis Serbu Pejabat Sisters in Islam

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain