Bersih 4.0 Akan Diteruskan Sepertimana Yang Dirancang - Maria Chin - Semasa | mStar

Bersih 4.0 Akan Diteruskan Sepertimana Yang Dirancang - Maria Chin

Maria Chin Abdullah

KUALA LUMPUR: Perhimpunan Bersih 4.0 akan diteruskan sepertimana yang dirancang, demikian kata pengerusi jawatankuasa penganjurnya Maria Chin Abdullah.

Katanya, walaupun pihak Kementerian Dalam Negeri telah mengeluarkan pekeliling mengharamkan baju-T Bersih 4.0 dan sebarang penerbitan yang berkaitan dengannya tetapi mereka akan tetap meneruskan perhimpunan tersebut seperti yang dirancang dan sama sekali tidak akan membatalkannya.

Malah beliau menegaskan, pengharaman penggunaan baju-T yang tertera perkataan Bersih 4.0 itu tidak sama sekali menghalang mereka daripada meneruskan perhimpunan tersebut.

"Pelan kami tidak akan berubah. Ia tetap akan diadakan sebagaimana yang dirancang esok (Sabtu)," ujarnya lagi.

Kementerian Dalam Negeri pada Jumaat telah mengeluarkan pekeliling yang ditandatangani oleh menterinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Selasa yang mengharamkan pemakaian dan pengedaran apa jua bahan yang memaparkan Bersih 4.0.

Pengharaman itu dibuat di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (Kawalan Ke Atas Penerbitan Unsur-Unsur Yang Tidak Diingini (No 22) 2015.

Ia akan berkuatkuasa pada Jumaat.

Di bawah perintah itu, antara lain menyebut penerbitan, ulang terbit, penjualan, pengedaran atau memiliki sebarang penerbitan ke atas bahan-bahan yang boleh dilihat sebagai menjejaskan ketenteraman awam dan juga keselamatan atau bertentangan dengan mana-mana undang-undang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain