Juruteknik DBKL Mengaku Tidak Bersalah Ambil Rasuah

KUALA LUMPUR: Seorang bekas juruteknik Dewan Bandaraya mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini menerima rasuah dalam bentuk kontrak.

Mohd Dasuky Abdul Manaf, 27, yang kini merupakan penolong jurutera DBKL, dituduh pada Selasa mengambil rasuah dalam kerja-kerja pembinaan 'Guardrail'.

Ia adalah untuk projek penyelenggaraan perparitan utama di dua lokasi di Sentul bernilai RM56,240 dari sebuah syarikat yang dikenali sebagai Primak, di mana syarikatnya, Teras Paskal Enterprise adalah sub-kontrak.

Dia dikatakan telah melakukan kesalahan itu sebagai dorongan untuk mengesahkan semua kerja yang dijalankan oleh Primak seperti yang dinyatakan dalam laporan.

Jika didapati bersalah, dia boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Timbalan Pendakwa Raya Lokman Kasim telah memohon kepada mahkamah untuk menetapkan jaminan RM15,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh.

Merayu ikat jamin lebih rendah pada Isnin, dia berkata perlu menyara isterinya, seorang anak dan ibu bapanya di kampung dan juga untuk membayar hutang dengan bank.

Hakim Mahkamah Sesyen Allaudeen Ismail menetapkan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Jun untuk sebutan semula kes.
rasuah, DBKL

Artikel Sebelum

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia