Kerjasama IPTS Penting Untuk Transformasi Sistem Pendidikan Negara - TPM - Semasa | mStar

Kerjasama IPTS Penting Untuk Transformasi Sistem Pendidikan Negara - TPM

Muhyiddin Yassin.
PETALING JAYA: Peranan dan kerjasama institusi pengajian tinggi swasta penting untuk transformasi sistem pendidikan negara, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan turut mengakui sumbangan signifikan sektor swasta dalam meningkatkan kualiti penyediaan pendidikan negara.

Beliau berkata sebagai penyedia program prauniversiti antarabangsa sejak 1970-an, institusi ini juga memainkan peranan penting dalam pendemokrasian dan pengantarabangsaan pendidikan tinggi di negara ini.

"Setakat ini, institusi pengajian tinggi swasta telah menunjukkan kedinamikan tinggi dalam respons terhadap trend dan keperluan global", katanya pada majlis penyampaian biasiswa dan anugerah Yayasan Jeffrey Cheah (JCF) di Universiti Sunway di sini Khamis.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata kerajaan menyasarkan untuk menarik 200,000 pelajar asing menjelang tahun 2020, dengan matlamat menjadikan Malaysia sebagai antara destinasi pilihan bagi pendidikan global.

Beliau berkata data Kementerian Pendidikan menunjukkan bahawa setakat Jun tahun ini, terdapat kira-kira 91,000 pelajar antarabangsa sedang melanjutkan pelajaran di Malaysia.

Laporan Unesco 2012 juga meletakkan Malaysia pada ranking ke-12 di dunia sebagai destinasi pilihan untuk melanjutkan pelajaran, katanya dan menurut Muhyiddin, pengiktirafan itu adalah sesuatu yang boleh dibanggakan oleh negara.

"Dengan dasar baharu kami untuk mengukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris di semua peringkat, saya yakin lebih banyak pelajar antarabangsa akan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan mereka untuk melanjutkan pelajaran," katanya.

Tahun ini, JCF menganugerahkan biasiswa bernilai lebih RM33 juta kepada 3,500 pelajar yang layak.

Muhyiddin turut memuji usaha Kumpulan Pendidikan Sunway menambah baik sektor pendidikan.

Beliau turut menggesa Kumpulan Sunway dan JCF menimbangkan untuk turut serta dalam usaha meningkatkan pendidikan asas menerusi program kerjasama swasta-awam kementerian seperti program Sekolah Teras.
IPTS , Muhyiddin Yassin

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis