Lemang To'Ki Pelengkap Aidilfitri - Semasa | mStar

Lemang To'Ki Pelengkap Aidilfitri

BENTONG: Lemang yang dihasilkan daripada campuran pulut dan santan, kemudian dibakar di dalam buluh secara tradisional menggunakan arang dan kayu api adalah antara juadah wajib dinikmati apabila tiba musim perayaan, terutama Aidilfitri.


Bagi perantau yang sentiasa berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Kota Baharu, Kelantan pastinya tidak asing dengan nama Lemang To'Ki Bentong yang terletak kira-kira 45 minit dari Plaza Tol Gombak.Pengusaha Lemang To'Ki, Mazlan Ramli, 49, ketika ditemui di gerainya berkata, walaupun terdapat pelbagai produk segera di pasaran, lemang yang diperbuat secara tradisional masih menambat hati ramai kerana dikatakan rasanya yang enak serta tahan lebih lama.

Beliau berkata, proses pembuatan lemang iaitu merendam dan membasuh buluh, memarut kelapa, sehinggalah ke peringkat terakhir, persediaan membakar lemang itu dilakukan sendiri di gerainya.

"Lemang To'Ki yang telah siap dibakar mampu bertahan selama tiga hari dan sekiranya disimpan di dalam peti sejuk, ia mampu bertahan selama satu hingga dua minggu tanpa berubah rasanya," katanya kepada Bernama.

Lokasi gerainya yang strategik, berhampiran laluan utama Bentong-Kuala Lumpur dan Bentong-Kota Baharu turut menjadi faktor utama lemangnya semakin dikenali bukan saja di sekitar daerah di negeri ini malah dalam kalangan pelancong luar.

Mazlan yang telah berkecimpung dalam dunia pembuatan lemang sejak sembilan tahun lepas, turut mendapat tempahan bagi tujuan jamuan daripada kerabat diraja Pahang di samping tempahan daripada pelbagai jabatan kerajaan negeri.
Bagi menjamin kualiti serta ketahanan lemangnya, beliau menggunakan buluh jenis padi dan telur kerana dikatakan antara jenis buluh yang terbaik serta menggunakan daun pisang yang turut diambil dari hutan.

"Buluh yang telah siap dipilih akan direndam selama setengah jam demi menjamin kebersihan serta menghilangkan miang," katanya yang turut mengakui lemangnya itu mampu membawa pulangan ribuan ringgit setiap bulan jika kualiti lemang yang dihasilkan sentiasa dijaga.

Mazlan berkata, lemang yang dijual dengan harga RM8, RM10 dan RM12 bergantung kepada saiz mampu mencecah jualan 60 hingga 200 batang sehari, terutama pada hujung minggu.

"Permintaan terhadap lemang akan meningkat dua hingga tiga kali ganda berbanding hari biasa terutama tiga hari sebelum Hari Raya Aidilfitri.

"Sepanjang bulan Syawal pula, saya dapat menjual lebih daripada 200 batang sehari kerana mendapat banyak tempahan sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri dan majlis rumah terbuka yang dianjurkan pelbagai pihak," katanya.


 
Selain lemang, gerai yang beroperasi setiap hari itu turut menyediakan pelbagai juadah tengah hari, ayam golek, cendol serta masakan panas dengan waktu operasi bermula 7 pagi sehingga tengah malam kecuali Isnin.

Bagaimanapun, sepanjang bulan Ramadan perniagaan beliau hanya beroperasi pada 4.30 petang hingga lewat malam.

Anak kelahiran Felda Lurah Bilut itu pernah menjalankan perniagaan menjual dan membaiki kasut selama hampir 18 tahun, namun pendapatan yang diraihnya tidak mencukupi untuk menyara kehidupan beliau dan keluarganya, berbanding menjual lemang, katanya.

Mengenai asal usul nama lemang To'Ki, beliau berkata nama itu tercetus secara tidak sengaja ketika menuntut ilmu pembuatan lemang daripada saudaranya yang berasal dari Perak.

"Nama To'Ki ini sebenarnya gabungan dua gelaran bagi orang tua. Orang Perak memanggil orang tua sebagi 'Atok', orang Pahang pula menggunakan sebutan 'Aki', dan gabungan nama itu membawa kepada pembuatan lemang istimewa ini," katanya.

Lemang To'Ki , Bentong

Artikel Berikut

Artikel Lain