suria

Pemerdagangan Orang: Jumlah Yang Ditahan, Didakwa Tidak Sepadan Jumlah Kes

PETALING JAYA: Malaysia mengenalpasti 650 mangsa pemerdagangan manusia tahun lepas tetapi hanya sembilan pedagang manusia telah ditangkap dan disabitkan kesalahan.

Ini menjadi antara sebab utama mengapa kedudukan negara ini telah menurun kepada Peringkat 3 dalam Laporan Pemerdagangan Orang (TiP) 2014 - ranking yang paling rendah, dan berada dalam kategori yang sama seperti Thailand, Venezuela, Korea Utara, Arab Saudi dan Zimbabwe.

Malaysia kini perlu berusaha untuk merapatkan jurang antara jumlah mangsa dan bilangan orang yang dibawa ke muka pengadilan, menurut Duta Besar Duta Amerika Syarikat (AS) yang bertanggungjawab bagi Membanteras Pemerdagangan Manusia, Luis CdeBaca.

Laporan TiP 2014 menyatakan bahawa Malaysia telah mengurangkan usaha penguatkuasaan undang-undang anti-pemerdagangan dan dilaporkan siasatan dan sabitan pada 2013 adalah lebih sedikit berbanding dengan 2012.

CdeBaca, yang mengetuai Pejabat Pemantau dan Membanteras Pemerdagangan Orang berkata layanan terhadap mangsa juga adalah kritikal.

"Semua orang tahu jika anda melayan mangsa anda dengan sebaiknya, mereka akan menjadi saksi-saksi yang baik untuk anda di mahkamah," CdeBaca memberitahu The Star dalam satu temu bual telefon dari Washington.

Beliau berkata ini termasuk menyediakan penjagaan psikologi dan aspek keselamatan terhadap mangsa.

CdeBaca juga menggesa Malaysia supaya memberikan sokongan yang lebih baik untuk organisasi bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam membantu mangsa-mangsa perdagangan manusia.

"Negara-negara yang mengadakan kerjasama erat dengan masyarakat awam dalam memerangi penyeludupan manusia akhirnya menjadi yang paling berjaya," katanya.

Beliau menegaskan bahawa NGO tidak mungkin merujuk kes kepada pihak berkuasa jika mangsa disimpan di pusat-pusat tahanan dan dihantar pulang.

Memetik kes mangsa yang telah ditahan di pusat perlindungan selama hampir setahun, beliau berkata: "Mereka tidak ada kebebasan untuk bergerak.

"Mereka tidak pernah disabitkan dengan apa-apa kesalahan tetapi masih berada di belakang pintu pagar dan kawat berduri."

Walau bagaimanapun, CdeBaca mengakui terdapat peningkatan sejak 2009.

Beliau berkata Malaysia mempunyai pegawai-pegawai yang berdedikasi dalam usaha memerangi penyeludupan manusia dan penurunan dari Peringkat 2 bukan satu cacian terhadap mereka yang berada di barisan hadapan.

Beliau berkata laporan TiP, yang diterbitkan sejak 2001, dibuat berdasarkan Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan AS tahun 2002. 

"Ini adalah Perjanjian Bangsa-Bangsa Bersatu yang telah ditandatangani kebanyakan negara," katanya.

Beliau juga menafikan kritikan bahawa sekutu rapat AS tidak akan jatuh ke kategori Peringkat 3.

"Kita hanya perlu melihat penurunan tahun ini oleh Colombia, Qatar, Malaysia dan Thailand untuk menyedarkan bahawa Amerika Syarikat tidak takut untuk memberitahu kebenaran tentang keadaan pemerdagangan.

"Saya fikir adalah menjadi tanggungjawab untuk memberitahu rakan-rakan anda apabila terdapat masalah dan bekerjasama dengan mereka untuk cuba menangani perkara itu," katanya.

Artikel Lain