Prima Tambah Unit Rumah Di Kulim, Langkawi - Semasa | mStar

Prima Tambah Unit Rumah Di Kulim, Langkawi

SUNGAI PETANI: Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) akan diperluaskan ke Taman Teknologi Tinggi Kulim (Kulim Hi-Tech) dan Langkawi dalam memastikan perancangan untuk membina 20,000 rumah mampu milik di bawah Skim Perumahan Perbadanan PR1MA Malaysia di Kedah mampu dicapai.

Pengerusi Perbadanan PR1MA Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis berkata sebanyak 2,871 unit rumah akan dibina di tiga kawasan iaitu dua di Kulim Hi-Tech dan satu di Langkawi yang dijangka bermula Ogos sehingga akhir tahun ini.

"Kita akan membina 711 unit rumah di kawasan Kulim Hi-Tech yang melibatkan dua kawasan manakala sebanyak 2,160 unit rumah akan dibina di Langkawi dengan hasil usahasama Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada).

"Ia dijangka bermula pada bulan Ogos dan kita sedang berbincang dengan kerajaan negeri untuk melihat di daerah lain yang mendapat permintaan tinggi untuk pembinaan rumah PR1MA," katanya selepas melawat tapak perumahan di sini Jumaat.

Beliau berkata ketika ini PR1MA telah memperoleh tanah seluas 151.2 hektar di Sungai Petani, Kuala Ketil dan Langkawi untuk dibina 5,227 unit rumah PR1MA dan setakat ini sebanyak 3,067 unit rumah telah pun dalam proses pembinaan.

"Setakat ini proses pembinaan telah pun dimulakan di Sungai Petani (2,744) dan Kuala Ketil (323) dan kita jangka peringkat fasa pertama akan siap dalam tempoh 18 bulan dari sekarang. Jika tiada masalah, ia akan siap menjelang hujung tahun depan.

"Kita sedang berbincang dengan pihak yang terlibat untuk memikirkan bagaimana mahu mempercepatkan proses pembinaan rumah ini kerana kebiasaannya pembinaan rumah memakan masa sehingga dua tahun tetapi saya tidak mahu ia mengambil masa yang begitu lama. Menjelang tahun depan saya ingin lihat 1,000 unit rumah sudah disiapkan," katanya.

Beliau berkata setakat ini pemohonan bagi mendapatkan rumah PR1MA ini telah mencecah 8,000 yang mana 4,300 daripadanya berhasrat untuk mendapatkan rumah di kawasan Sungai Petani.


Prima

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Wanita Maut Digilis Bas

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain