KKLW Sedia RM86 Juta Biayai Program Latihan Kemahiran - Semasa | mStar

KKLW Sedia RM86 Juta Biayai Program Latihan Kemahiran

Gambar hiasan antara program kemahiran iaitu menjahit.

KUALA TERENGGANU: Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) memperuntukkan RM86 juta bagi membiayai Program Latihan Kemahiran dan Kerjaya (PLKK) untuk kumpulan sasar terdiri kalangan miskin dan miskin tegar bagi tempoh Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) ini.

Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) KKLW, Datuk Ahmad Zubir Abd Ghani berkata PLKK menyasarkan seramai 10,117 peserta mendapat latihan kemahiran sepanjang RMK-10 yang berakhir tahun depan.

Beliau berkata malah diunjurkan 70 peratus daripada peserta berkenaan akan berupaya mendapat jaminan pekerjaan, seterusnya terkeluar daripada kepompong kemiskinan.

"Objektif pelaksanaan PLKK dalam tempoh lima tahun ini adalah untuk mempertingkat modal insan kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah...melalui penyediaan kursus keusahawanan ke arah meningkatkan tahap kemahiran bagi memperoleh pekerjaan atau menjalankan kegiatan ekonomi yang mendatangkan pendapatan tetap dan lebih baik.

"Bagi tempoh RMK-9, peruntukan yang disediakan membiayai PLKK berjumlah RM96.5 juta bagi membiayai sejumlah 957 projek melibatkan 21,672 peserta golongan miskin dan miskin tegar," katanya kepada Bernama di sini pada Jumaat.

Ahmad Zubir ditemui pada perasmian Majlis Tamat Latihan 200 Pelatih Akademi Felcra Training & Consultancy (FTC) PLKK bagi Kursus Minyak dan Gas anjuran Felcra dengan kerjasama Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) di Gong Badak di sini hari ini yang disempurnakan oleh Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman.

PLKK dilaksanakan di bawah Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) bertujuan meningkatkan kemahiran kumpulan sasar supaya mereka mampu mendapat pekerjaaan atau dapat mengusahakan perniagaan sendiri yang boleh memberi pendapatan lebih kukuh.

Ahmad Zubir berkata program tersebut merupakan kesinambungan daripada Program Latihan dan Pendidikan dalam RMK-8 dan bertujuan menyediakan bantuan kewangan dan pengurusan bagi membolehkan golongan sasar mengikuti kursus latihan dan pengiktirafan Jabatan Pembangunan Kemahiran di peringkat Sijil Kemahiran Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Felcra Berhad Datuk Ramlee Abu Bakar berkata FTC yang merupakan anak syarikat milik penuh Felcra Berhad dipertanggungjawabkan melaksanakan pelbagai program latihan kemahiran bermula 2002, selaras dengan matlamat penubuhan FTC.

"Latihan dijalankan FTC termasuklah dalam bidang pertanian yang menjadi aktiviti teras Felcra Berhad di samping bidang automotif, kecantikan, fesyen & tekstil, hospitaliti dan terbaru dalam bidang berteknologi tinggi industri minyak dan gas.

"Kita yakin 200 pelatih minyak dan gas ini akan mendapat pekerjaan selepas ini kerana kita telah bekerjasama dengan beberapa syarikat industri berkenaan berikutan permintaan tenaga mahir dalam industri ini," katanya dan menurutnya sepanjang tahun lepas, FTC telah melatih seramai 876 pelatih.


KKLW

Artikel Sebelum

Wanita Maut Digilis Bas

Artikel Berikut

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain