Anggota PGA Terkandas Di Gunung Kinabalu Teruskan Latihan Selepas Terima Bantuan Perubatan - Semasa | mStar

Anggota PGA Terkandas Di Gunung Kinabalu Teruskan Latihan Selepas Terima Bantuan Perubatan

RANAU: Sekumpulan anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang terkandas di Gunung Kinabalu sejak Rabu kini tidak lagi berada dalam bahaya selepas menerima bantuan perubatan yang amat diperlukan dan telah menyambung kembali latihan mereka.

Sebelum ini, kumpulan dengan 15 anggota ini tidak boleh bergerak dari kedudukan mereka kerana salah seorang ahli pasukan, Inspektor Mohd Zaiful Zahari telah mengalami penyakit gunung.

"Keadaan mereka yang mengalami dehidrasi bertambah baik selepas air dan bantuan perubatan telah diberikan melalui udara dari sebuah helikopter polis awal hari Sabtu," kata Ketua Polis Ranau Deputi Supritendan Abdul Rahman Kassim.

Beliau berkata semua mangsa menerima air dan bantuan perubatan daripada helikopter jabatan bomba dan penyelamat awal pagi Sabtu selepas kabus tebal menghalang usaha menyelamat sebelum ini.

"Unit Penyelamat tidak dapat mencari mereka beberapa hari yang lalu hari kerana kabus tebal," katanya.

Mereka terkandas pada anggaran ketinggian 3,200 meter di sepanjang laluan sempit di antara Masilou untuk Timpohon dalam kawasan Taman Kinabalu pada Rabu dan akan menaiki pada ketinggian kira-kira 2,439 meter sebelum berkhemah dan bermalam di atas gunung Sabtu ini, katanya .

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain