Anggota PGA Terkandas Di Gunung Kinabalu Teruskan Latihan Selepas Terima Bantuan Perubatan

RANAU: Sekumpulan anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang terkandas di Gunung Kinabalu sejak Rabu kini tidak lagi berada dalam bahaya selepas menerima bantuan perubatan yang amat diperlukan dan telah menyambung kembali latihan mereka.

Sebelum ini, kumpulan dengan 15 anggota ini tidak boleh bergerak dari kedudukan mereka kerana salah seorang ahli pasukan, Inspektor Mohd Zaiful Zahari telah mengalami penyakit gunung.

"Keadaan mereka yang mengalami dehidrasi bertambah baik selepas air dan bantuan perubatan telah diberikan melalui udara dari sebuah helikopter polis awal hari Sabtu," kata Ketua Polis Ranau Deputi Supritendan Abdul Rahman Kassim.

Beliau berkata semua mangsa menerima air dan bantuan perubatan daripada helikopter jabatan bomba dan penyelamat awal pagi Sabtu selepas kabus tebal menghalang usaha menyelamat sebelum ini.

"Unit Penyelamat tidak dapat mencari mereka beberapa hari yang lalu hari kerana kabus tebal," katanya.

Mereka terkandas pada anggaran ketinggian 3,200 meter di sepanjang laluan sempit di antara Masilou untuk Timpohon dalam kawasan Taman Kinabalu pada Rabu dan akan menaiki pada ketinggian kira-kira 2,439 meter sebelum berkhemah dan bermalam di atas gunung Sabtu ini, katanya .

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain