Urusan Jual Beli Kenderaan Ditambah Baik Dalam Sistem mySikap - Ismail

KUALA TERENGGANU: Urusan jual beli kenderaan ditambah baik menerusi sistem mySIKAP Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dilaksanakan di seluruh negara bermula hari ini, kata Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad.

Beliau berkata transformasi urusniaga tukar milik kenderaan itu diperkenalkan bagi mengelak sebarang isu integriti yang banyak berlaku dalam urusan tukar hak milik kenderaan sebelum ini.

Katanya transformasi itu ke arah penghasilan modal insan yang mempunyai mentaliti kelas pertama dan infrastruktur kelas pertama.

Menerusi pendekatan baharu itu, pemilik dan pembeli wajib menurunkan cap jari dalam urusan jual beli kenderaan di pejabat JPJ, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Skuad Muda 1JPJ peringkat negeri di Pantai Batu Burok di sini, Jumaat.

"Kedua-dua individu perlu mendaftar di mana-mana kaunter JPJ untuk menurunkan cap jari. Mereka ini tidak semestinya serentak ke kaunter JPJ asalkan sebelum tempoh tujuh hari dari orang pertama turunkan cap jari walaupun lokasi JPJ berlainan. "(Sebagai contoh) Kalau orang Kota Baharu hendak jual kenderaan kepada orang Kuala Lumpur, dia boleh menurunkan cap jari di JPJ Kota Baharu dan orang Kuala Lumpur menurunkan cap jari di JPJ Kuala Lumpur," katanya.

Bagaimanapun, Ismail berkata untuk urusan jual beli kenderaan kali kedua, individu yang pernah berbuat demikian tidak perlu lagi menurunkan cap jari dan mereka boleh terus membuat urusniaga secara dalam talian atau online kerana JPJ telah mempunyai rekod individu berkenaan.

Katanya sebahagian urusniaga adalah percuma, manakala yang lainnya dikenakan caj perkhidmatan.

Dalam pada itu, Ismail berkata JPJ akan memperkenalkan program MyLesen dengan kerjasama institut memandu pada awal tahun depan bagi memudahkan orang ramai mendapatkan lesen memandu selain untuk membanteras kegiatan "lesen terbang" atau lesen palsu.

Katanya kini dianggarkan lebih tiga juta pengguna jalan raya tidak mempunyai lesen memandu dan hasil sekatan jalan raya yang dibuat oleh JPJ juga mendapati tiga daripada 10 penunggang motosikal yang ditahan tidak mempunyai lesen.

Di bawah program MyLesen, yuran bagi mendapatkan lesen motosikal adalah lebih murah iaitu maksimum RM191 berbanding RM261 sekarang, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain