Yazid, Hilmi Mengaku Tidak Bersalah Jadi Anggota Al-Qaeda - Semasa | mStar

Yazid, Hilmi Mengaku Tidak Bersalah Jadi Anggota Al-Qaeda

KUALA LUMPUR: Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Yazid Sufaat dan Muhammad Hilmi Hasim mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini terhadap pertuduhan menjadi anggota kumpulan pengganas Tanzim Al-Qaeda Malaysia.

Yazid, 49, pengusaha kafetaria di Kompleks Mahkamah Jalan Duta dan Muhammad Hilmi, 33, pembantu kafetaria, kelihatan tenang ketika pertuduhan baharu itu dibacakan dan mereka minta dibicarakan.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah bernombor DL 11, Taman Bukit Ampang, Lorong Mutiara 2, Lembah Jaya antara 1 Ogos 2012 dan 7 Februari lepas mengikut Seksyen 130KA Kanun Keseksaan (Akta 574) yang membawa hukuman penjara seumur hidup dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Hakim Kamardin Hashim membenarkan permohonan peguam New Sin Yew, yang mewakili kedua-dua tertuduh, untuk menangguhkan kes itu sementara menanti rayuan mereka berhubung tuduhan terlibat dalam aktiviti menggalakkan keganasan di Syria didengar di Mahkamah Persekutuan.

New berkata pihaknya telah memfailkan notis rayuan itu di Mahkamah Persekutuan pada Jumaat lepas.

Mahkamah kemudian membenarkan penangguhan kes itu.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria memohon kedua-dua tertuduh ditahan reman di penjara Sungai Buloh sementara menanti keputusan rayuan.

Sementara itu, di Mahkamah Tinggi berlainan Hakim Datuk Mohd Azman Husin menetapkan 17 September depan untuk sebutan bagi kes yang dihadapi kedua-dua tertuduh berhubung pertuduhan terlibat dalam aktiviti menggalakkan keganasan di Syria.

Selasa lepas, Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan pendakwaan untuk ketepikan pembebasan Yazid dan Muhammad Hilmi daripada pertuduhan berkenaan.

Ia berikutan keputusan panel tiga anggota Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Seri Abu Samah Nordin membenarkan permohonan pendakwaan untuk mengetepikan pembebasan kedua-dua tertuduh daripada pertuduhan itu.

Dalam keputusan itu, Abu Samah berkata pertuduhan terhadap responden (Yazid dan Muhammad Hilmi) ialah dalam ruang lingkup atau skop Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

Mahkamah Rayuan turut mengarahkan kes itu disebut di Mahkamah Tinggi pada Isnin.

Pada Februari lepas, Yazid didakwa memajukan ideologi bertujuan menghasut orang ramai di Syria agar melakukan keganasan manakala Muhammad Hilmi dan seorang lagi suri rumah Halimah Hussein didakwa bersubahat dengannya.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Taman Bukit Ampang antara 1 Ogos dan 20 Oktober tahun lepas.

Yazid didakwa mengikut Seksyen 130G(a) Kanun Keseksaan (Akta 574) manakala Halimah dan Muhammad Hilmi didakwa mengikut Seksyen 109 kanun sama, yang membawa hukuman maksimum penjara 30 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun pada 20 Mei lepas, Mahkamah Tinggi melepaskan dan membebaskan mereka daripada pertuduhan itu selepas membenarkan permohonan mereka bagi membatalkan pertuduhan berkenaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel