Abdul Halim Kekal Setiausaha Agung MTUC - Mahkamah - Semasa | mStar

Abdul Halim Kekal Setiausaha Agung MTUC - Mahkamah

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Khamis memutuskan penyingkiran Abdul Halim Mansor sebagai Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) adalah tidak sah dan terbatal.

Hakim Hadhariah Syed Ismail membuat keputusan itu di dalam kamar, selepas mendengar hujah kedua-dua pihak iaitu peguam D. Kalai yang mewakili Abdul Halim selaku plaintif dan peguam P. Mithran mewakili defendan, Presiden MTUC Mohd Khalid Atan.

Kalai memberitahu wartawan bahawa Hadhariah juga memutuskan plaintif masih lagi Setiausaha Agung MTUC sehingga pengundian jawatan sama diadakan dalam Mesyuarat Perwakilan kongres itu yang dibuat setiap tiga tahun.

Abdul Halim dilantik selaku setiausaha agung MTUC oleh Majlis Am pertubuhan itu pada 3 Mac lepas.

Kalai juga berkata dengan keputusan itu, pelantikan N. Gopal Krishnan sebagai Setiausaha Agung menggantikan Abdul Halim adalah tidak sah dan terbatal.

Katanya mahkamah juga membenarkan deklarasi yang dipohon Abdul Halim bahawa beliau berhak menjalankan semula tugasnya di MTUC sebagai Setiausaha Agung berdasarkan Perkara 10 (4) dan 10 (5) Perlembagaan MTUC.

Beliau berkata mahkamah memerintahkan Mohd Khalid, yang dinamakan selaku pegawai awam mewakili kongres itu dalam saman tersebut, membayar kos RM6,000 kepada Abdul Halim.

Kalai berkata Abdul Halim disingkirkan daripada jawatan itu mengikut Perkara 10 (5) Perlembagaan MTUC iaitu tempoh pelantikan jawatan itu hanyalah untuk dua tahun.

Bagaimanapun beliau berkata mengikut Perkara 10 (4) Perlembagaan pertubuhan itu seorang Setiausaha Agung dipilih menerusi Persidangan Perwakilan MTUC setiap tiga tahun.

"Kita (plaintif) mentafsirkan tempoh jawatan tersebut adalah bagi tempoh tiga tahun, selepas mahkamah mengkaji pindaan perlembagaan MTUC, mahkamah bersetuju tempoh jawatan itu harus tiga tahun dan tempoh dua tahun adalah ralat dalam perkara 10(5) Perlembagaan MTUC," katanya.

Sementara itu, Mithran ketika ditemui enggan memberi komen mengenai keputusan berkenaan dan pihaknya belum lagi memutuskan sama ada mahu membuat rayuan terhadap keputusan itu.

Abdul Halim dan Mohd Khalid adalah anggota Jawatankuasa Kerja MTUC bagi sesi 2011-2013. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain