11 Kem PLKN Ditutup Sejak 2004 Kerana Pelbagai Kesalahan - Abdul Hadi

KUANTAN: Sebanyak 11 kem yang mengendalikan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) ditutup sejak PLKN diperkenal pada 2004, atas pelbagai kesalahan yang dilakukan oleh pengusaha kem terbabit.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata tindakan itu bagi memberi ingatan kepada pengusaha lain agar sentiasa mematuhi undang-undang yang ditetapkan JLKN dalam mengendalikan kem dan pelatih.

"Ia juga sebagai mesej kepada pengusaha kem bahawa JLKN tegas dan tidak sesekali berkompromi dalam isu keselamatan dan kebajikan para pelatih yang mengikuti latihan PLKN di seluruh negara.

"Kita juga mahu menunjukkan kepada masyarakat, khususnya ibu bapa para pelatih bahawa keselamatan anak-anak mereka di kem-kem latihan sentiasa diutamakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Komandan Kem PLKN 2012 di Cherating, dekat sini, Jumaat.

Katanya dua daripada kem yang ditutup adalah di Pahang iaitu di Rompin dan Bentong, manakala kes terbaharu ialah di Kuala Kangsar, Perak selepas kem berkenaan didapati melanggar terma dan syarat yang ditetapkan JLKN.

Mengulas mengenai aktiviti air yang akan dilaksana di kolam renang mulai tahun depan, Abdul Hadi berkata pengusaha diberi pilihan sama ada membina sendiri kolam berkenaan di kem masing-masing atau menyewa kolam renang berdekatan kem mereka.

"Ini kerana pembinaan sebuah kolam renang bagi memuatkan semua pelatih PLK Ndalam satu-satu masa akan melibatkan kos yang tinggi iaitu kira-kira RM1.5 juta untuk sebuah kolam," katanya.

Aktiviti air di kolam semula jadi terpaksa dihentikan seketika bagi menjaga keselamatan pelatih PLKN berikutan insiden kematian seorang pelatih, R.Vinoth dari kem Terkok, Sungai Siput, Perak, akibat kencing tikus pada 12 Mac lepas.

Abdul Hadi juga berkata sebanyak 42,000 pelatih yang lahir pada 1995 dari seluruh negara akan dipanggil menjalani PLKN Kumpulan 1 Siri 10/2013 mulai 3 Januari ini.

"Bakal-bakal pelatih boleh mula membuat semakan bermula hari ini menerusi laman web Khidmat Negara iaitu di www.khidmatnegara.gov.my atau hubungi talian 03-40274000," katanya.

Pada majlis itu, Abdul Hadi mewakili semua 81 kem PLKN di seluruh negara menyampaikan cek sumbangan bernilai RM20,000 kepada Pengerusi Sekretariat Aqsa Syarif, Mohd Isa Maaroff untuk disalurkan kepada rakyat Palestin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain